Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predčasno glasovanje – kdo, kdaj, kje, kako?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 10. 2022 / 13:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predčasno glasovanje – kdo, kdaj, kje, kako?
FOTO: Bor Slana/STA

Predčasno glasovanje – kdo, kdaj, kje, kako?

Z današnjim dnem, torkom, 18. oktobrom, se je začelo predčasno glasovanje za predsedniške volitve, ki bodo sicer v nedeljo, 23. oktobra 2022.

Volišča za predčasno glasovanje, po vsej državi jih je 96, bodo odprta do vključno četrtka, 20. oktobra, vsak dan med 7. in 19. uro. Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen TUKAJ.

Kako glasovati?

Na predčasno glasovanje se ni treba prijaviti, prav tako volivec s seboj na volišču ne potrebuje informativnega obvestila volivcu, ki pa je vseeno priporočljivo, saj je pripomoček, da lahko volilni odbor volivca hitreje poišče v volilnem imeniku. Mora pa imeti volivec s seboj osebni dokument.

Kdo lahko glasuje?

Na predčasnem glasovanju lahko svoj glas oddajo zgolj osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, kar pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.

Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen TUKAJ.

Ena od izjem je – kot je sporočila Državna volilna komisija (DVK) – Ljubljana, kjer bo 14 volišč za predčasno glasovanje (za 14 volilnih okrajev) na eni lokaciji, in sicer, kot je postala praksa, na Gospodarskem razstavišču.

Vsak volivec, ki glasuje predčasno, dobi označbo v volilnem imeniku in v nedeljo ne more glasovati, s čimer preprečujejo možnost dvojnega glasovanja.

Kako je bilo v preteklosti?

Sicer je na predsedniških volitvah leta 2017 predčasno glasovanje skupaj izkoristil 28.201 volivec oziroma 1,65 % vseh volilnih upravičencev; na predsedniških volitvah leta 2012 pa 23.350 volivcev ali 1,36 % volilnih upravičencev.

Priznati je treba, da je predčasno glasovanje vse bolj priljubljeno, torej ne govorimo več o enem dnevu glasovanja, temveč o štirih, pri čemer smo bolj izjema kot pravilo v EU. (Dušan Vučko)

»Priznati je treba, da je predčasno glasovanje vse bolj priljubljeno, torej ne govorimo več o enem dnevu glasovanja, temveč o štirih, pri čemer smo bolj izjema kot pravilo v EU,« je pojasnil direktor Službe DVK Dušan Vučko.

Vučko dodaja, da volilna udeležba na predčasnem glasovanju še ne nakazuje končne volilne udeležbe, in tiste Ljubljančane, ki jim bo v nedeljo zaradi Ljubljanskega maratona otežena pot na volišče, spodbuja k predčasnemu glasovanju.

Nalaganje
Nazaj na vrh