Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Mitja Leskovar imenovan za apostolskega nuncija v Demokratični republiki Kongo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 04. 2024 / 12:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2024 / 13:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Mitja Leskovar imenovan za apostolskega nuncija v Demokratični republiki Kongo
Papež Frančišek in novoimenovani apostolski nuncij v Demokratični republiki Kongo, slovenski duhovnik in vatikanski diplomat dr. Mitja Leskovar. FOTO: Vatican Media

Dr. Mitja Leskovar imenovan za apostolskega nuncija v Demokratični republiki Kongo

Papež Frančišek je v torek, 16. aprila 2024, imenoval dosedanjega nuncija v Iraku msgr. Mitjo Leskovarja, naslovnega škofa Beneventa, za apostolskega nuncija v Demokratični republiki Kongo.

Mitja Leskovar je v Iraku deloval štiri leta. V vlogi apostolskega nuncija je bil tudi med papeževim obiskom v tej bližnjevzhodni državi od 5. do 8. marca 2021, v času koronaepidemije. Škof Leskovar je v pogovoru za spletno Družino julija lani med drugim predstavil dnevni utrip, stanje duha, versko svobodo in ključne prihodnje izzive Iraka.

Preberite tudi: Iz arhiva: pogovor z nuncijem v Iraku msgr. dr. Mitjo Leskovarjem

Življenjepis dr. Mitje Leskovarja

Dr. Mitja Leskovar se je rodil 3. januarja 1970 v Kranju. Odraščal je na Kokrici pri Kranju. Leta 1989 je vstopil v ljubljansko bogoslovje. Po petih letih študija je diplomiral iz teologije in bil posvečen v diakona. 29. junija 1995 je v Ljubljani prejel duhovniško posvečenje in bil imenovan za kaplana župnije Domžale. Po dveh letih je bil poslan na nadaljnji študij v Rim, kjer je leta 1999 pridobil magisterij, dve leti kasneje pa še doktorat iz cerkvenega prava na papeški univerzi Gregoriani. Obenem je opravil izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo, ki jo je nastopil leta 2001 na Apostolski nunciaturi v Bangladešu.

Leta 2003 je bil prestavljen na Državno tajništvo Svetega sedeža v Vatikanu, kjer je deloval naslednjih enajst let. V istem obdobju je bil tudi pomočnik duhovnega asistenta Bratovščine svetih apostolov Petra in Pavla v Vatikanu ter redni spovednik na eni izmed rimskih župnij.

Nuncij Leskovar je škofovsko posvečenje prejel v soboto, 8. avgusta 2020, v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani. Posvečenje mu je podelil kardinal Franc Rode.

Leta 2015 je bil imenovan za svetovalca nunciature v Nemčiji, leta 2018 pa je prevzel isto vlogo na nunciaturi v Indiji in Nepalu.

V petek, 1. maja 2020, ga je papež Frančišek imenoval za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku. Novi nuncij je škofovsko posvečenje prejel v soboto, 8. avgusta 2020, v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani. Posvečenje mu je podelil kardinal Franc Rode.

Dr. Leskovar poleg maternega jezika govori italijansko, angleško, nemško, hrvaško, francosko in špansko.

Nalaganje
Nazaj na vrh