Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Preko hribov boste povezani z domovino«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 08. 08. 2020 / 07:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.08.2020 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Preko hribov boste povezani z domovino«

»Preko hribov boste povezani z domovino«

Zahvala novega škofa ter pozdravi župljanov in duhovnikov.

Novi nadškof Mitja Leskovar je ob koncu maše zbranim v stolnici podelil blagoslov (fotografije: Tatjana Splichal in Rok Mihevc)

Mitja Leskovar, ki ga je papež Frančišek 1. maja imenoval za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku, danes (8. avgusta) pa mu je kardinal Franc Rode v ljubljanski stolnici podelil škofovsko posvečenje, prihaja iz župnije Kokrica. Na slavju se je novi škof zahvalil tudi sofaranom ter številnim drugim, ki so ga spremljali na duhovniški poti. Prva zahvala pa, kot je dejal, "gre Troedinemu Bogu za dar življenja in luč vere, za 25 let duhovniške službe in za polnost duhovništva, ki sem ga prejel pri današnjem posvečenju. Za Bogom gre moja zahvala papežu Frančišku, ki me je imenoval za svojega predstavnika v Iraku in me postavil v škofovski zbor, njegovim najožjim sodelavcem na Državnem tajništvu ter mojim dosedanjim predstojnikom in kolegom v diplomatski službi Svetega sedeža." V nadaljevanju je naštel zahvale številnim, ki so prišli na posvečenje ali pa so slavje spremljali prek družabnih omrežij.



Ana Peklenik: "Na Kokrici smo zvonili z vsemi zvonovi"

Po zahvali novega nadškofa ob koncu maše je v imenu župljanov Kokrica, od koder prihaja novi škof, sofarana pozdravila Ana Peklenik. Da je 1. maja iz cerkve sv. Lovrenca na Kokrici zvonilo z vsemi zvonovi, je povedala v začetku nagovora in dodala, da bo tako tudi jutri, ko ga bodo, srebrnomašnika in novoposvečenega nadškofa, sprejeli v domači župniji. "Prosili vas bomo, da udejanjite eno od svojih treh škofovskih funkcij – posvečevalno. V pripravi na mnoge slovesnosti smo v župniji opravili nekaj prenovitvenih del, ki čakajo vaš blagoslov. Blagoslovili boste tudi kip sv. Roka v nedavno postavljeni kapelici. Naj nam vsem ohrani dobro zdravje."

V domači župniji z molitvijo spremljamo vašo duhovno pot in krepitev vaše poklicanosti, je povedala župkljanka Kokrice: "Prepoznavamo vas kot odličnega učitelja. Vsako vaše bivanje doma za nas pomeni duhovno poglobitev. Učiteljsko vlogo odlično opravljate. Nagovarjate nas v pridigah, sodelujete pri vseh slovesnostih, delite spričevala, bogatite duhovno življenje mladih na oratorijih. Vse kokriške ministrante in animatorje poznate po imenu. Mirnost, duhovna globina, prijaznost in izkazovanje pozornosti so vaše lastnosti, ki so hkrati tudi odlika vsakega dobrega učitelja."


V imenu domačih župljanov iz Kokrice je novega škofa pozdravila Ana Peklenik

Delovanje v diplomatski službi nedvomno daje ustrezne izkušnje tudi za vašo tretjo škofovsko vlogo – vodstveno, ki bo ob nastopu položaja predstavnika Svetega sedeža pravzaprav edina novost na vaši poti, je dejala župljanka Kokrice: "Kljub temu da ste izjemno dejavni, v vašem življenjepisu najdemo številne pasivne deležnike – je bil imenovan, poslan, prestavljen … izbran po Božji volji. V zavedanju, da morate biti tam, kjer vas najbolj potrebujejo, izpolnjujete svoje poslanstvo, ponižno sprejemate svoje naloge. To je temelj dobrega vodenja." Verjetno ste raziskali že sami, je sklenila nagovor,–" na severovzhodu Iraka je gorska veriga, ki preko Turčije sega v Evropo. Preko hribov boste torej povezani z domovino. Želimo si, da se boste lahko in radi več kot le v mislih vračali domov – ne bo si vam treba otresti prahu s sandal, saj smo vas vedno iskreno veseli. Poleg Svetega Duha, Božje matere Marije in vašega krstnega zavetnika vas bomo v molitvi še naprej spremljali tudi člani domače župnijske skupnosti."


V imenu duhovnikov je novega škofa pozdravil Jernej Marenk

Jernej Marenk: "Naj te vodijo kreposti: preudarnost, pravičnost in zmernost,"

Na slavju posvečenja je novega škofa Mitja Leskovarja "v imenu duhovnikov ljubljanske nadškofije in posebno sošolcev" pozdravil tudi nekdanji sošolec, župnik Jernej Marenk.

"Ker si bil zvest v malem in pokoren Božjemu klicu, ti je Gospod zaupal odgovorno nalogo nuncija v Iraku. Z zaupanjem vanj in njegovo pomočjo, trdim delom in modrostjo boš zmogel uresničiti zaupano ti poslanstvo. Delo škofa je služenje skupnosti. Poklican si biti predan oče in brat ter z ljubeznijo dobrega pastirja služiti vsem, ki ti jih je Bog zaupal v skrb, še posebej škofom, duhovnikom in diakonom, ki so v Iraku svoje življenje zaupali Kristusu in njegovi Cerkvi," je dejal župnik Marenk in ga spomnil, naj ne "pozabi na uboge in bolne, osamljene in izgubljene, iščoče in slabotne."

Tvoja prva dolžnost je biti s Kristusom, je nadaljeval Marenk: "V službi nuncija te čakajo številne dolžnosti: sestanki, sprejemi, usklajevanja, administrativnimi postopki. Ob zahtevnem delu ni vedno enostavno najti časa za prebujanje Gospodove navzočnosti v srcu in poslušanje Gospoda v molitvi. Papež Frančišek je kmalu po izvolitvi dejal: Molitev in delovanje se nikoli ne ločujeta, ampak živita v globoki povezanosti – bistvena sta skupaj. Naj te še naprej vodijo kreposti: preudarnost, pravičnost in zmernost, da boš Božji človek za Božje ljudstvo. Naj na tvojem obrazu ostanejo veselje in optimizem, preprostost in jasnost. To kaže, da je v tvojem srcu Božji mir. Velikodušno ga deli z drugimi. Ostani neutruden in ustvarjalen in naj te krepi Božja moč."

Naj poslanstvo opravlja z vero, upanjem in ljubeznijo, ga je pozval nekdanji sošolec: "Tako bo tvoja beseda prepričljiva in življenjska, ker boš oznanjal Božjo besedo. Naj te spremlja skrbna materinska priprošnja Blažene Device Marije, Matere Cerkve."

Skofovsko geslo »Križ je les oz. drevo življenja« govori po besedah Marenka o Božji bližini vsem, ki so v preizkušnjah: "Mitja, prišli bodo dnevi, ko se boš kot nekoč prerok Jeremija počutil samega in preobremenjenega zaradi lastnih omejitev in tega, kar Bog od tebe pričakuje. Ob teh dogodkih si vzemi čas, da boš sam z Bogom in poišči tolažbo v Božjem odgovoru Jeremiji: »Nikar se jih ne boj, saj sem jaz s teboj, da te rešujem.« Zaupaj, On je s teboj, da te rešuje. Duhovniki, posebno sošolci, ti obljubljamo podporo. Računaš lahko na našo duhovno bližino, molitev in prijateljsko povezanost. Skupaj prósimo Gospoda, da boš ob vseh izzivih našega časa škofovsko službo v Cerkvi vršil pogumno in vztrajno. Dragi Mitja, še enkrat ti izrekam iskrene čestitke. Sprejmi naše globoko spoštovanje, iskreno ljubezen in skrb."


Novi nadškof prihaja iz ljubljanske stolnice. V prihodnjih tednih ga čakajo še obveznosti v Vatikanu, zatem pa - glede na razmere koronavirusa - septembra že odhaja na novo delovno mesto na nunciaturo v Irak. Bog te blagoslavljaj, dragi nadškof Mitja, kličemo tudi z uredništva Družine. Fotografije: Rok Mihevc in Tatjana Splichal


Več o slavju preberite na povezavah:
Homilija kardinala Rodeta in obred posvečenja

Besedilo papeške listine o imenovanju, pozdrav ljubljanskega nadškofa Zoreta ob začetku maše in pozdravni nagovor spostolskega nuncija v RS Speicha




Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh