Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dragi Jože Tinjski, Bog vas blagoslavljaj!

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 13. 05. 2021 / 22:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2021 / 15:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dragi Jože Tinjski, Bog vas blagoslavljaj!

Dragi Jože Tinjski, Bog vas blagoslavljaj!

Danes praznuje 80. rojstni dan koroški duhovnik Jože Kopeinig.

Jože Kopeinig je ena od osrednjih osebnosti Cerkve na Koroškem v zadnjih 50 letih. FOTO: Tatjana Splichal



Koroški Slovenci ga kličejo Jože Tinjski, dom, ki ga vodi, pa je postal metafora za srečevališče duhovnosti in kulture. Ena od osrednjih osebnosti Cerkve na Koroškem v zadnjih 50 letih, »novodobni apostol«, rektor katoliškega doma prosvete Sodalitas, dolgoletni predsednik Mohorjeve družbe, zavzeti misijonski delavec, branik slovenstva na Koroškem … Jože Kopeinig si je danes (14. maja) naložil osmi križ. Bog vas blagoslavljaj, dragi Jože, vam kličemo z uredništva Družine!


»Naše življenje ni to, da se vrtimo okoli lastnega popka in tarnamo nad svojimi težavami. Človek se uresniči, ko naredi korak k 'ti', k sočloveku, k Bogu. Pravo poslanstvo doživlja človek, ki živi za druge.« FOTO: Vincenc Gotthardt/Nedelja


Duhovnik že 56 let

Rodil se je leta 1941 v Št. Petru na Vašinjah v družini s šestimi otroki. Bili so »bajtarji«, vera je imela pomembno mesto, tako ni čudno, da je že pri enajstih letih naglas izrazil željo, da bi postal duhovnik. Starši so bili veseli, jih je pa skrbelo, kako bodo sinu šolanje plačali. Polovico je zagotovil domači župnik, polovico pa so morali plačati sami. Jože se spomni očetove odločitve, da bo nehal kaditi, denar, namenjen za tobak, pa je namenil za sinovo šolanje. Kot večina koroških fantov, ki so zaznali klic v duhovništvo, je tudi on po osnovni šoli odšel v malo semenišče na Plešivec pri Gospe sveti, po maturi pa je vstopil v semenišče v Celovcu, leta 1965 je bil posvečen v duhovnika. Prve kaplanske izkušnje si je nabiral v Dobrli vasi, po dveh letih pa je že prevzel vodenje doma v Tinjah in številne druge zadolžitve v dušnopastirskem uradu v Celovcu z misijonsko pisarno in uredništvom Nedelje; med drugim je bil dolga desetletja tudi na vodilnih mestih Mohorjeve družbe.


Na obisku pri papežu Frančišku z misijonarjem Pedrom Opeko, predsednikom Borutom Pahorjem, monaškim princem Albertom, generalnim superiorjem lazaristov Tomažem Mavričem in takratnim veleposlanikom pri Svetem Sedežu Tomažem Kunstljem, maja 2018. FOTO: Vatican Media


Rektor koroške hiše srečanj in dialoga

Domu Sodalitas, ki ga vodi in kar mu, kot pravi, vzame največ časa, že desetletja rečejo »hiša dialoga«. Je slovenska ustanova z dvojezičnim programom, središče verskega in kulturnega življenja na Koroškem. Na leto pripravijo prek 600 prireditev – od duhovnih vaj, družbenopolitičnih, vzgojnih, zgodovinskih predavanj, seminarjev, tečajev – v obeh deželnih jezikih. V hiši imajo dvojezične napise, saj je to, kot pravi, »eden bistvenih elementov koroške zgodovine, kulture in koroškega bogastva«. Kopeinig je tudi velik ljubitelj umetnosti, v hiši z razstavami gosti najimenitnejše umetnike z vsega sveta, zidovi hiše, hodnikov in predavalnic pa so prava galerija sodobne umetnosti. Najbolj vesel pa je kapele v Domu, ki jo je pred leti z mozaiki opremil p. Marko Ivan Rupnik. »Z mozaikom je dobil naš dom poglobljeno teološko poslanstvo,« pravi Kopeinig, ki je v šestih letih v Domu vsebino mozaika razložil že blizu tisočim skupinam.


Jože Kopeinig si je danes (14. maja) naložil osmi križ. Bog vas blagoslavljaj, dragi Jože, vam kličemo z uredništva Družine! FOTO: Tatjana Splichal


Prijatelj Petra Opeke, na Madagaskarju je zgradil Koroško vas

Vendar delo za Korošce in Koroško Jožetu Kopeinigu ni bilo dovolj, že od malega je čutil misijonsko poslanstvo. »Za Cerkev je misijonsko poslanstvo bistveno,« je prepričan. »Ko človek usmeri pogled v svet, se njegovi problemi zmanjšajo. Naše življenje ni to, da se vrtimo okoli lastnega popka in tarnamo nad svojimi težavami. Človek se uresniči, ko naredi korak k 'ti', k sočloveku, k Bogu. Pravo poslanstvo doživlja človek, ki živi za druge,« je prepričan Kopeinig, ki je v devetdesetih letih ob obisku prijatelja misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju začel zbirati sredstva na Koroškem in širše – Opeka je s to pomočjo zgradil 500 stanovanj, naselje, zgrajeno na smetišču, se imenuje Koroška vas.


Domu Sodalitas, ki ga vodi in kar mu, kot pravi, vzame največ časa, že desetletja rečejo »hiša dialoga«. FOTO: ORF


»Tvoja pomoč bo ostala nepozabna za nas na Madagaskarju. Zato ti rečem, Jože, da si nam postal pravi in zanesljivi prijatelj našega dela med smetiščarji, ki so živeli in spali po cestah. Osebno ti rečem: hvala iz vsega srca, ker si nam skoraj vse, kar sem te prosil, ustregel z velikim veseljem in veliko ljubeznijo,« je zapisal misijonar Pedro Opeka v prilogi koroškega tednika Nedelja, ki je Kopeinigovemu jubileju posvetila celotno kulturno prilogo z naslovom: Srečanje v hiši dialoga.


Kopeinig je v 90. letih ob obisku prijatelja misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju začel zbirati sredstva na Koroškem in širše – Opeka je s to pomočjo zgradil 500 stanovanj, naselje, zgrajeno na smetišču, se imenuje Koroška vas. FOTO: Vatican Media


Čudeži hvaležnosti in darovanja

»Božja pota so milost in usmiljenje. Njegov klic je ljubezen,« si je Jože Kopeinig izbral za novomašno geslo, ki je postalo tudi njegovo življenjsko geslo. Znan je po tem, da dosledno odklanja cerkvena odlikovanja in častne nazive, tudi daril ne sprejema. »Podarite komu, ki to potrebuje in se bo razveselil,« reče; in potem posluša zgodbe, ki jih pišejo mali čudeži darovanja in hvaležnosti.

O tinjskem čudežu in čudežu na Madagaskarju, o življenju in poslanstvu Jožeta Kopeiniga bomo pisali v prihodnji tiskani Družini.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh