Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Dragi kmetje, hvala vam, ker nas hranite«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 05. 2020 / 18:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2020 / 18:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Dragi kmetje, hvala vam, ker nas hranite«

»Dragi kmetje, hvala vam, ker nas hranite«

Nadškof Zore: Sv. Izidor, tvoji priprošnji so zaupani kmetje. Prikliči blagoslova na njihovo delo.

Foto: Tatjana Splichal

Danes goduje sv. Izidor, zavetnik kmetov in kmečkega stanu. »Vsa njegova opravila so bila služba Bogu. Ko je držal plug, se je pogovarjal z Bogom. Vztrajna povezanost z Bogom mu je, čeprav ni nikoli hodil v šolo, dala vedro jasnost in mirnost, kar mu je vsakdo zavidal. Česar se ni mogel naučiti iz knjig, je neposredno spoznal od Boga po milosti molitve. Vse njegovo življenje je bilo mistično sporazumevanje z božjo ljubeznijo,« pravi o njem življenjepis.

Ob epidemiji razmislek o vlogi kmetov

Negotova meseca epidemije novega koronavirusa sta mnoge Slovenke in Slovence spodbudila k razmišljanju o samooskrbi, o spoštovanju lokalno pridelane hrane, o pomembni vlogi kmetov in kmetic, ki se jih je spomnil in se jim poklonil tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, ki je tudi prosil sv. Izidorja za blagoslov kmetov in njihovega dela.

Sem dolgo upal in se bal

»Ko kmet zaorje prvo brazdo, je jesen še daleč. Koledarsko niti ne, a med setvijo in žetvijo, med njivo in shrambo pa je daleč, včasih celo nedosegljivo daleč. Od setve do žetve je kmet človek, ki iz dneva v dan živi Prešernov verz 'sem dolgo upal in se bal', nikoli pa se ne poslovi ne od upanja in ne od strahu. Med seboj se samo izmenjujeta; včasih je strah močnejši, drugič je upanje silnejše. Strah, ker ve, da žetev ni odvisna samo od njegovega dela, ampak potrebuje tudi blagoslov Njega, ki si je kruh izbral za podobo resničnosti svoje navzočnosti med nami. In upanje, ker ob vsem, kar se mu dogaja, v srcu vedno nosi naslednjo pomlad. Sv. Izidor, tvoji priprošnji so zaupani kmetje. Prikliči blagoslova na njihovo delo. Dragi kmetje, hvala vam, ker nas hranite,« je zapisal nadškof Zore.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh