Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Dragi sveti oče Benedikt, blagoslavljajte nas!« [FOTO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 01. 2023 / 06:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2023 / 09:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Dragi sveti oče Benedikt, blagoslavljajte nas!« [FOTO]
Somaševanje je vodil novomeški škof in predsednik SŠK Andrej Saje. FOTO: Tatjana Splichal

»Dragi sveti oče Benedikt, blagoslavljajte nas!« [FOTO]

Zvečer na praznik Gospodovega razglašenja je v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja apostolski nuncij v Sloveniji vodil sveto mašo zadušnico za pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Maša zadušnica za pokojnega papeža Benedikta XVI. v ljubljanski stolnici. FOTO: Tatjana Splichal

Ob začetku svete maše je apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich pozdravil navzoče. Povedal je, da je bil tudi sam učenec Josepha Ratzingerja in njegov sodelavec na državnem tajništvu. Spremljal ga je tudi na več njegovih apostolskih potovanjih, ko je bil že papež. "Bil sem ponosen, da mu lahko služim in po njem tudi Cerkvi," je dejal. Poudaril je Benediktovo globoko teološko misel in intuicijo. "V njegovi osebi in njegovem nauku skušajmo videti in živeti tisto, kar je najboljše v nas, in se vrnimo v središče nas samih, ki je Bog."

»Pokojnega papeža vsak od nas doživlja po svoje, vsi pa se nedvomno strinjamo, da je bil edinstvena osebnost, da je gojil globoko teološko misel in da nas njegova močna intuicija navdihuje še danes,« je v uvodu v mašo dejal nuncij Jean-Marie Speich. FOTO: Tatjana Splichal

Anton Štrukelj: Papež Benedikt je bil "Mozart teologije"

Pri maši zadušnici je pridigal profesor Anton Štrukelj, ki zelo dobro pozna Benediktovo teološko dediščino. V pridigi je povezal praznik Gospodovega razglašenja - obisk modrih - in življenje pokojnega Benedikta XVI. V svojem grbu je pokojni zaslužni papež imel školjko - znak romarstva, in črnca - enega od treh kraljev. "Ali ni tudi Benedetto eden treh modrih, recimo četrti kralj, saj je služil Večnemu Kralju?"

Izpostavil je, da so modri z Vzhoda iskali resnico in polnost življenja, to je iskal tudi papež Benedikt, ki je pravil: "Resnica vedno zmaguje!". In ko so modri zagledali zvezdo, so se razveselili. Tako se tudi po svetnikih - tudi po Benediktu XVI. - razodeva sijaj Vsemogočnega in nam kaže pot, je dejal pridigar. In kot so modri pred Jezusa položili svoje darove, je ob smrti Benedikt "pred Kralja nebes in zemlje položil neminljive darove svojega duha".


Somaševalo je 10 škofov. FOTO: Tatjana Splichal

Anton Štrukelj je pri pridigi izpostavil tudi molitveno držo papeža Benedikta XVI. in njegov čut za liturgijo. "Kot 'Mozart teologije' je rekel: 'Prepričan sem, da je glasba – in tu mislim predvsem na velikega Mozarta – v resnici vesoljna govorica lepote.' Da, bogočastje mora biti vedno na prvem mestu: 'V ravnanju z liturgijo se odloča usoda vere in Cerkve'".

V homiliji je zbrane nagovoril duhovnik dr. Anton Štrukelj. FOTO: Tatjana Splichal


Maše zadušnice so se udeležili predstavniki političnega, družbenega in kulturnega življenja. FOTO: Tatjana Splichal

Maše zadušnice, pri kateri je priložnostni stolni zbor pod vodstvom Gregorja Klančiča prepeval Mozartov Requiem, so se udeležili predstavniki političnega, družbenega in kulturnega življenja, številne redovnice in verniki, ki jim je bil pokojni papež blizu.

Stolnica Štrukelj pridiga Benedikt.docx

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji.

Nalaganje
Nazaj na vrh