Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogreb zaslužnega papeža: »Benedikt, naj bo tvoje veselje popolno!« [FOTO]

Objava: 05. 01. 2023 / 09:27
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2023 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogreb zaslužnega papeža: »Benedikt, naj bo tvoje veselje popolno!« [FOTO]
Krsta s telesom pokojnega Benedikta XVI. na Trgu sv. Petra. FOTO: Reuters

Pogreb zaslužnega papeža: »Benedikt, naj bo tvoje veselje popolno!« [FOTO]

V Vatikanu so se danes s pogrebno slovesnostjo na Trgu svetega Petra poslovili od zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Obredje je vodil papež Frančišek: prvič v zgodovini je bil to naslednik pokojnega papeža, saj zaradi umika Benedikta XVI. s papeškega položaja pred skoraj desetimi leti tokrat ni treba izbirati novega voditelja vesoljne Cerkve.

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je danes zbralo na tisoče vernikov in cerkvenih dostojanstvenikov, med njimi sta bila tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf. Nadškof Zore je po končani slovesnosti povedal, kako je sveta maša vse zbrane na Trgu sv. Petra ponesla »v izpolnitev upanja, v potrditev naše vere, v vstajenjsko resničnost, ki jo je pokojni papež Benedikt oznanjal kot teolog študentom, kot škof ljudem v škofiji v Münchnu in potem tudi kot kardinal in kot papež vesoljni Cerkvi«.


 Po nadškofovih besedah je bila vsa slovesnost prežeta s temeljno mislijo papeža Benedikta, »Bog je ljubezen«, pokojni papež pa je svoje življenje tudi zaključil v duhu te ljubezni, ko je v svoji zadnji noči vzkliknil: »Gospod, ljubim te!«.

Že pred začetkom pogrebne slovesnosti se je na Trgu sv. Petra zbrala množica vernikov. FOTO: Jan Dominik Bogataj

Pogreba so se udeležili tudi številni državniki. Iz Slovenije je v Vatikan odpotovala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se je ob tej priložnosti srečala z vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Gallagherjem in nekaterimi evropskimi kolegi, voditelje držav pa je pozdravil tudi papež Frančišek. 

Papež Frančišek je pozdravil voditelje držav, ki so se udeležili pogrebne slovesnosti. FOTO: Facebook/NPM

Vatikan je na pogreb povabil le dve uradni državni delegaciji, iz Italije in Nemčije, drugi državni voditelji, predstavniki kraljevih družin in javne osebnosti pa so se pogreba udeležili neuradno. V Vatikan so tako med drugimi pripotovali poljski predsednik Andrzej Duda, madžarski premier Viktor Orban, češki premier Petr Fiala, španska kraljica Sofija ter belgijski kraljevi par, kralj Filip in kraljica Mathilde.

Benediktov osebni tajnik poljublja krsto pokojnega papeža. FOTO: Reuters

V krsto, kjer počiva mrtvo telo Benedikta XVI., so položili spominske kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata, palije zaslužnega papeža, v kovinskem valju pa še besedilo, ki opisuje njegov pontifikat.

Pogrebni sprevod na trg pred baziliko. FOTO: Vatican Media

»Oče, v tvoje roke izročam svojo dušo«

Za pogrebno mašo so izbrali evangelij o Jezusovi smrti in odrešenju, ki za desnega razbojnika pride v zadnji uri. Govori o poslednjem izročanju v Očetove roke. Papež Frančišek je v pridigi spregovoril o tem, da so Jezusove besede: »Oče, v tvoje roke izročam svojo dušo« vabilo in življenjski načrt, ki se ga je držal tudi papež Benedikt XVI. 

Papež Frančišek ob krsti Benedikta XVI. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je poudaril Jezusov zgled odprtosti za zgodbe ljudi, ki jih je srečeval vzdolž svoje poti, kako se je pustil otesati Božji volji, da je celo videl svoje roke, ranjene od ljubezni. Iz zastonjskega daru se rodi hvaležno predajanje služenju Gospodu in njegovemu ljudstvu. »To je Božja ponižnost in bližina, ki se je sposobna položiti v krhke roke svojih učencev, da bi nahranili njegovo ljudstvo.«

Krsta na Trgu sv. Petra pred začetkom pogrebne slovesnosti. FOTO: Vatican Media

Spregovoril je tudi o molitveni predanosti, ki se oblikuje in tiho plemeniti med križišči in protislovji, s katerimi se mora pastir soočiti. »Pasti čredo pomeni ljubiti in ljubiti pomeni biti pripravljen tudi trpeti. Ljubiti pomeni dati ovcam resnično dobrino, hrano Božje resnice, Božje besede, hrano njegove navzočnosti.« Vse to v vztrajnem, a potrpežljivem upanju, da bo Gospod izpolnil svojo obljubo. Kot cerkvena skupnost hočemo slediti njegovim stopinjam, je dejal papež Frančišek v pridigi: »Hočemo kot cerkvena skupnost slediti njegovim stopinjam in izročiti svojega brata v Očetove roke: naj njegove roke usmiljenja najdejo njegovo svetilko prižgano z oljem evangelija, ki ga je sejal in o njem pričeval vse svoje življenje.« Nagovor je papež Frančišek zaključil z besedami: »Benedikt, zvesti Ženinov prijatelj, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal njegov glas!« 

Med slovesnim bogoslužjem. FOTO: Vatican Media

Pokop v kripti bazilike sv. Petra

Po končani pogrebni slovesnosti so Benedikta XVI. v treh krstah položili v nekdanjo grobnico Janeza Pavla II. v kripti bazilike sv. Petra. Zaprli so jo s preprosto marmorno ploščo. Ker Benedikt XVI. ni bil vladajoči papež, njegov pogreb ni bil državniški, in tudi dejanski pokop ni imel javnega značaja.

Kardinal Re blagoslavlja Benediktovo krsto, ki jo spuščajo v grob. FOTO: Vatican Media

Pokopa v kripti bazilike so se udeležili Benediktov nekdanji osebni tajnik, nadškof Georg Gänswein, in članice skupnosti »Memores Domini«, ki so skrbele za zaslužnega papeža. Dekan kardinalskega zbora kardinal Giovanni Battista Re je z vodo blagoslovil Benediktovo krsto, okrašeno z njegovim papeškim grbom, nato pa so jo spustili v grobnico.

Pokop Benedikta XVI. ni bil javnega značaja. FOTO: Vatican Media

Benediktov grob zaenkrat še ne bo dostopen javnosti

Obiskovalci in romarji še nekaj dni ne bodo mogli obiskati grobnice. Kdaj bo kripta znova odprta za vernike, zaenkrat še ni jasno. Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni, je z grobnico še nekaj dela, pričakuje pa, da bo za obiskovalce odprta najprej prihodnjo nedeljo.

Nalaganje
Nazaj na vrh