Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na pogreb Benedikta XVI. tudi iz Hongkonga in Rusije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 01. 2023 / 09:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na pogreb Benedikta XVI. tudi iz Hongkonga in Rusije
Kardinal Zen in papež Benedikt XVI. FOTO: Facebook/Papa Benedikt XVI

Na pogreb Benedikta XVI. tudi iz Hongkonga in Rusije

Jutrišnjega pogreba zaslužnega papeža Benedikta XVI. v Vatikanu se bo udeležil tudi nekdanji škof Hongkonga, kitajski kardinal Joseph Zen: 90-letnemu cerkvenemu dostojanstveniku so pristojne oblasti v ta namen začasno vrnile potni list.

Kardinal Zen je bil sicer pred nekaj tedni obsojen, kljub temu pa bo lahko jutri potoval v Rim na pogreb zaslužnega papeža. Po navedbah avstrijskega Kathpressa je o njegovi prošnji odločalo krajevno sodišče. Kardinal bo lahko Hongkong zapustil za pet dni.

Po mnenju kardinala Zena bo Benedikt XVI. »v nebesih močan priprošnjik« Katoliške cerkve na Kitajskem.

Nekdanji škof Hongkonga (2002-2009) je včeraj na svojem blogu Benedikta XVI. počastil kot »velikega zagovornika resnice«, ki si je kljub številnim neuspehom izjemno prizadeval za podporo Cerkvi na Kitajskem. Kardinal Zen je zapisal, da bo pokojni »v nebesih močan priprošnjik« Katoliške cerkve na Kitajskem.

Kardinal je posebej spomnil na pismo Benedikta XVI. Kitajski iz leta 2007, ki ga je označil za »mojstrovino ravnotežja med jasnostjo katoliškega cerkvenega nauka in ponižnim razumevanjem v odnosu do civilne oblasti«. Zen je kritiziral tudi »napake« v kitajskem prevodu Benediktovega pisma, ki po njegovih besedah vsebuje »pristranske navedke, ki nasprotujejo očitnemu pomenu pisma«.

Kardinal Joseph Zen. FOTO: Vatican Media

Eden najvidnejših kritikov vlade v Pekingu

Kardinal je bil maja lani aretiran zaradi domnevne kršitve zakona o nacionalni varnosti in kmalu zatem izpuščen pod varščino. Konec novembra je bil skupaj s petimi drugimi borci za človekove pravice kaznovan, ker domnevno ni ustrezno registriral sklada za priprte demokratične aktiviste. Zen se je na sodbo pritožil.

Salezijanec je eden najvidnejših kritikov vlade v Pekingu in njene zatiralne verske politike. Oblasti ga še naprej preiskujejo zaradi domnevnega sodelovanja s tujimi silami. Po mnenju opazovalcev je dejstvo, da je dobil dovoljenje za izhod iz države, izjemno presenetljivo.

Metropolit Antonij na avdienci pri papežu Frančišku. FOTO: Vatican Media

V Vatikanu pričakujejo tudi ruskega metropolita

V imenu Ruske pravoslavne cerkve se bo jutrišnje pogrebne slovesnosti v Vatikanu po navedbah Kathpressa udeležil vodja moskovskega urada za zunanje zadeve metropolit Antonij. Na pogreb v Rim bo odpotoval z blagoslovom moskovskega patriarha Kirila I., je metropolit včeraj pojasnil v pogovoru za rusko državno tiskovno agencijo RIA Novosti. Kiril I. je papežu Frančišku izrazil sožalje ob smrti Benedikta XVI. na silvestrovo in se poklonil njegovemu prispevku k ekumenskemu dialogu.

Metropolit Antonij je v začetku lanskega oktobra dejal, da so odnosi med Vatikanom in Moskvo »praktično zamrznjeni«.

Zaradi ruske vojne proti Ukrajini so se odnosi med Vatikanom in moskovskim patriarhatom močno poslabšali. Metropolit Antonij je v začetku lanskega oktobra dejal, da so odnosi »praktično zamrznjeni«. Papež je patriarha opozoril, naj pazi, da ne bo postal »državni duhovnik« in »ministrant« ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Nalaganje
Nazaj na vrh