Zapri
Iskanje

Vatikan: papež in »zunanji minister« sprejela ruskega metropolita

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 08. 2022 / 08:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 14:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan: papež in »zunanji minister« sprejela ruskega metropolita

Vatikan: papež in »zunanji minister« sprejela ruskega metropolita
Papež je danes sprejel metropolita Antonija, novega vodjo zunanjega urada moskovskega patriarhata. FOTO: Vatican Media
Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher je včeraj v Vatikanu sprejel novega vodjo zunanjega urada moskovskega patriarhata, metropolita Antonija, danes pa se je visoki predstavnik Ruske pravoslavne cerkve srečal tudi s papežem Frančiškom .

Nadškof Gallagher in metropolit Antonij sta v »dolgem pogovoru« izmenjala mnenja o aktualnih vprašanjih v odnosih med Rusko pravoslavno in Rimskokatoliško cerkvijo, kot je po srečanju na svoji spletni strani sporočil urad za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu. Metropolit Antonij je trenutno na pastoralnem obisku v Italiji, kjer ureja upravne zadeve krajevnih občestev Ruske pravoslavne cerkve.

Ali se bo papež v Kazahstanu srečal z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom, ki ga prav tako pričakujejo na srečanju svetovnih religij, zaenkrat še ni jasno.

Srečanje obeh cerkvenih predstavnikov je še toliko bolj pomenljivo ob napovedih o morebitnem soočenju papeža Frančiška in ruskega patriarha Kirila I. v Kazahstanu sredi letošnjega septembra. Vatikan je v začetku tedna uradno potrdil, da se bo papež 14. in 15. septembra udeležil srečanja svetovnih religij v kazahstanski prestolnici Nursultan. Ali se bo voditelj vesoljne Cerkve ob tej priložnosti srečal z ruskim pravoslavnim patriarhom, ki ga v Kazahstanu prav tako pričakujejo, zaenkrat še ni jasno.

Metropolit Antonij. FOTO: Wikipedia

Avdienca pri papežu Frančišku

Metropolita Antonija je danes v avdienco sprejel tudi papež Frančišek, kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, vendar ob tem niso navedli vsebine njunega pogovora.

FOTO: Vatican Media

Nursultan pričakuje najvišje cerkvene voditelje

S strani kazahstanskih prirediteljev »VII. kongresa svetovnih in tradicionalnih religij« je predsednik državnega Nazarbajevega centra za razvoj dialoga med religijami in civilizacijami, Bulat Zarzenbajev, včeraj v pogovoru za tamkajšnji časnik Astana Times potrdil, da oba cerkvena voditelja načrtujeta udeležbo na mednarodni konferenci.

Septembra v Kazahstanu pričakujejo skoraj sto delegacij iz 60 držav, med njimi predstavnike vseh svetovnih religij.

Po navedbah Zarzenbajeva se bosta srečanja udeležila tudi egiptovski sunitski veliki imam Ahmad al-Tayyeb in grški pravoslavni patriarh Jeruzalema Teofil III. Skupno v prestolnici Nursultan pričakujejo skoraj sto delegacij iz 60 držav, med njimi predstavnike vseh svetovnih religij.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh