Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: papež in »zunanji minister« sprejela ruskega metropolita

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 08. 2022 / 08:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: papež in »zunanji minister« sprejela ruskega metropolita
Papež je danes sprejel metropolita Antonija, novega vodjo zunanjega urada moskovskega patriarhata. FOTO: Vatican Media

Vatikan: papež in »zunanji minister« sprejela ruskega metropolita

Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher je včeraj v Vatikanu sprejel novega vodjo zunanjega urada moskovskega patriarhata, metropolita Antonija, danes pa se je visoki predstavnik Ruske pravoslavne cerkve srečal tudi s papežem Frančiškom .

Nadškof Gallagher in metropolit Antonij sta v »dolgem pogovoru« izmenjala mnenja o aktualnih vprašanjih v odnosih med Rusko pravoslavno in Rimskokatoliško cerkvijo, kot je po srečanju na svoji spletni strani sporočil urad za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu. Metropolit Antonij je trenutno na pastoralnem obisku v Italiji, kjer ureja upravne zadeve krajevnih občestev Ruske pravoslavne cerkve.

Ali se bo papež v Kazahstanu srečal z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom, ki ga prav tako pričakujejo na srečanju svetovnih religij, zaenkrat še ni jasno.

Srečanje obeh cerkvenih predstavnikov je še toliko bolj pomenljivo ob napovedih o morebitnem soočenju papeža Frančiška in ruskega patriarha Kirila I. v Kazahstanu sredi letošnjega septembra. Vatikan je v začetku tedna uradno potrdil, da se bo papež 14. in 15. septembra udeležil srečanja svetovnih religij v kazahstanski prestolnici Nursultan. Ali se bo voditelj vesoljne Cerkve ob tej priložnosti srečal z ruskim pravoslavnim patriarhom, ki ga v Kazahstanu prav tako pričakujejo, zaenkrat še ni jasno.

Metropolit Antonij. FOTO: Wikipedia

Avdienca pri papežu Frančišku

Metropolita Antonija je danes v avdienco sprejel tudi papež Frančišek, kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, vendar ob tem niso navedli vsebine njunega pogovora.

FOTO: Vatican Media

Nursultan pričakuje najvišje cerkvene voditelje

S strani kazahstanskih prirediteljev »VII. kongresa svetovnih in tradicionalnih religij« je predsednik državnega Nazarbajevega centra za razvoj dialoga med religijami in civilizacijami, Bulat Zarzenbajev, včeraj v pogovoru za tamkajšnji časnik Astana Times potrdil, da oba cerkvena voditelja načrtujeta udeležbo na mednarodni konferenci.

Septembra v Kazahstanu pričakujejo skoraj sto delegacij iz 60 držav, med njimi predstavnike vseh svetovnih religij.

Po navedbah Zarzenbajeva se bosta srečanja udeležila tudi egiptovski sunitski veliki imam Ahmad al-Tayyeb in grški pravoslavni patriarh Jeruzalema Teofil III. Skupno v prestolnici Nursultan pričakujejo skoraj sto delegacij iz 60 držav, med njimi predstavnike vseh svetovnih religij.

Nalaganje
Nazaj na vrh