Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Kazahstanu: Vatikan objavil program obiska

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2022 / 14:02
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2022 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Kazahstanu: Vatikan objavil program obiska
Kazahstanska prestolnica Nursultan, nekdaj Astana. FOTO: Vatican Media

Papež v Kazahstanu: Vatikan objavil program obiska

Vatikan je po včerajšnji uradni potrditvi papeževega potovanja v Kazahstan v letošnjem septembru danes objavil program obiska, ki predvideva Frančiškovo udeležbo na srečanju svetovnih religij v tamkajšnji prestolnici Nursultan.

Kot je razvidno iz programa, bo sveti oče v torek, 13. septembra, zjutraj poletel iz Rima proti kazahstanski prestolnici Nursultan. Po pozdravni slovesnosti v predsedniški palači se bo Frančišek v zgodnjih večernih urah po krajevnem času srečal s tamkajšnjim predsednikom Kasimom Žomartom Tokajevim. Nato bo predvidoma nagovoril predstavnike vlade, civilne družbe in diplomacije.

Papež bo ob koncu srečanja spregovoril tudi o sklepni izjavi medverskega kongresa.

Drugi dan obiska, sreda, se bo začel s tiho molitvijo verskih predstavnikov, ki se bodo udeležili svetovnega kongresa. Ob odprtju »VII. kongresa svetovnih in tradicionalnih religij« v Palači miru in sloge, ki je zaradi svoje piramidalne oblike arhitekturna posebnost, bo papež predstavil svoj drugi nagovor na potovanju. Popoldne je namenjeno zasebnim srečanjem papeža z različnimi verskimi voditelji, zvečer pa bo voditelj vesoljne Cerkve obhajal slovesno sveto mašo na razstavišču Expo v kazahstanski prestolnici.

V četrtek, 15. septembra, se bo papež dopoldne najprej srečal s člani jezuitskega reda iz Srednje Azije. Zatem je dopoldne v načrtu srečanje s škofi, duhovniki in drugimi cerkvenimi sodelavci v državi, popoldne pa bo prebrana sklepna izjava medverskega kongresa, o kateri bo spregovoril tudi papež. Popoldne je predvidena Frančiškova vrnitev v Rim.

V diplomatskih in vatikanskih krogih se bojijo, da bi Moskva srečanje med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom I. lahko politično izkoristila.

Ali se bo papež v kazahstanski prestolnici srečal z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I., zaenkrat še ni jasno. Imena verskih voditeljev, s katerimi naj bi se Frančišek sestal, v programu niso navedena. Ker patriarh Kiril podpira rusko vojno proti Ukrajini, bi bilo takšno srečanje politično zelo občutljivo. V diplomatskih in vatikanskih krogih se bojijo, da bi Moskva srečanje med papežem in patriarhom lahko politično izkoristila.

Krajevni škof: ekumenska in medverska priložnost

Po včerajšnji uradni napovedi papeževega obiska v Kazahstanu je vest v pogovoru za Radio Vatikan komentiral tudi škof Karagande, Adelio Dell'Oro, ki je povedal da Frančiška v Kazahstanu pričakujejo »z vsem srcem v upanju, da bo prispeval k miru in solidarnosti za nas in svet«. Kazahstan je država, v kateri živijo ljudje več kot 130 različnih narodnosti in številnih veroizpovedi. Po besedah škofa misijonarja, ki prihaja iz Italije, je to »velika ekumenska in medverska priložnost za papeža Frančiška«.

Predsednik Kazahstana je na srečanju v Sankt Peterburgu v navzočnosti ruskega predsednika Putina uradno izjavil, da ne priznava dveh republik Donbasa.

Svetega očeta so v Kazahstan povabili tamkajšnji škofje že pred tremi leti, ko so bili v Rimu na obisku ad limina. Predsednik države Kasim Žomart Tokajev je na kongres v Nursultanu povabil vse svetovne verske voditelje, na kar se je odzval tudi papež. Škof je spomnil, da je leta 2001 Kazahstan obiskal Janez Pavel II. »Pred enaindvajsetimi leti so bili ljudje zelo radovedni, da bi spoznali rimskega papeža. Danes je globalizacija, predvsem med mladimi, to radovednost zmanjšala, vendar menim, da se ljudje veliko bolj kot prej zavedajo, kaj se dogaja v svetu, in da obstaja želja po srečanju z osebo, ki ima avtoritativen glas na svetovni ravni.«

Glede spora v Ukrajini je škof Dell’Oro dejal, da so se junija v Sankt Peterburgu srečali predstavniki držav nekdanje Sovjetske zveze, predsednik Kazahstana pa je na srečanju v navzočnosti ruskega predsednika Putina uradno izjavil, da ne priznava dveh republik Donbasa. »To je bilo zelo občutljivo stališče,« je dodal škof, »saj po eni strani ta izjava Kazahstan postavlja proti vojni, po drugi strani pa imamo zelo močne vezi z Rusijo in Kitajsko, predvsem z gospodarskega vidika. Gre torej za občutljivo stališče, ki je obenem zelo jasno.«

Nalaganje
Nazaj na vrh