Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež septembra potuje v Kazahstan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 08. 2022 / 16:05
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2022 / 16:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež septembra potuje v Kazahstan
Kazahstanska prestolnica Nursultan, nekdaj Astana. FOTO: Vatican Media

Papež septembra potuje v Kazahstan

Papež Frančišek se namerava sredi letošnjega septembra udeležiti srečanja svetovnih religij v kazahstanski prestolnici Nursultan.

Obisk svetega očeta v tej srednjeazijski državi je danes napovedal vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni, kot poroča spletni portal Vatican News. Papež se bo med 13. in 15. septembrom udeležil VII. kongresa voditeljev svetovnih in tradicionalnih religij. Medverski kongres v kazahstanski prestolnici Nursultan (nekdaj Astana) na pobudo tamkajšnje vlade od leta 2003 priredijo približno vsaka tri leta. Tema letošnjega srečanja bo »Vloga voditeljev svetovnih in tradicionalnih religij pri družbenem in duhovnem razvoju človeštva po epidemiji«.

Nekdanji kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je zdaj že tradicionalna srečanja ustanovil po vzoru medverskih molitvenih srečanj v Assisiju.

Sveti sedež in kazahstanska vlada sta načrte za papeževo 38. apostolsko potovanje potrdila že v letošnji pomladi, po video pogovoru med papežem Frančiškom in kazahstanskim predsednikom Kasimom Žomartom Tokajevim. Tokajev predhodnik Nursultan Nazarbajev, ustanovitelj svetovnih verskih kongresov v Kazahstanu, je papeža že večkrat povabil k sodelovanju. Nazarbajev je zdaj že tradicionalna srečanja ustanovil po vzoru medverskih molitvenih srečanj v Assisiju, kjer se verski voditelji srečujejo v medverskem dialogu in molitvi za mir.

Na svetovnem srečanju religij v Nursultanu bi se papež lahko srečal z moskovskim patriarhom Kirilom I. Voditelj Ruske pravoslavne cerkve je povabilo na srečanje sprejel že lani. Poglavar ruske pravoslavne cerkve je povabilo na versko srečanje sprejel že lani, v začetku maja pa je časnik Astana Times poročal, da je patriarh svojo udeležbo na srečanju že potrdil.

Zaenkrat še ni gotovo, ali se bo papež v Kazahstanu srečal z moskovskim patriarhom Kirilom I.

Ali bo do srečanja med papežem in moskovskim patriarhom dejansko prišlo, je zaenkrat še vprašanje. Predstavniki Katoliške cerkve v Ukrajini so že opozorili, da bi Frančišek, če bi se pred svojim obiskom v Ukrajini srečal z moskovskim patriarhom, v državi naletel na veliko nerazumevanje.

Kazahstan je bil leta 1998 prva srednjeazijska država, ki je s Svetim sedežem sklenila uradni sporazum o medsebojnih odnosih, podoben konkordatu. Od približno 18,8 milijona prebivalcev Kazahstana je dobra četrtina kristjanov, skoraj vsi pripadajo Ruski pravoslavni cerkvi. Po podatkih Vatikana v državi živi okoli 123.000 katoličanov. Številni med njimi so pripadniki nemške manjšine. Janez Pavel II. je bil septembra 2001 prvi papež, ki je obiskal to državo na meji s Kitajsko in Rusijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh