Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potuje v Kazahstan: srečanje s patriarhom Kirilom?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 06. 2022 / 18:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2022 / 18:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potuje v Kazahstan: srečanje s patriarhom Kirilom?
Papež Frančišek in kazahstanski zunanji minister Mukhtar Tileuberdi (desno) med zasebno avdienco v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Papež potuje v Kazahstan: srečanje s patriarhom Kirilom?

Sveti sedež in vlada v Kazahstanu sta v začetku tedna v skupni izjavi potrdila načrte papeža Frančiška, da v letošnjem letu obišče Kazahstan.

Kazahstan pozdravlja »odločitev papeža Frančiška, da se septembra 2022 udeleži VII. kongresa svetovnih religij v Nursultanu«, kot je bilo dogovorjeno med srečanjem predsednika Kasima Žomarta Tokajeva s svetim očetom v letošnjem aprilu. Skupno izjavo sta po navedbah avstrijskega Kathpressa podpisala kazahstanski zunanji minister Mukhtar Tileuberdi in njegov vatikanski kolega nadškof Paul Richard Gallagher.

Povod za podpis skupne izjave je 30. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med Kazahstanom in Svetim sedežem, ki jo bodo obeležili 17. oktobra. Na srečanju med Tileuberdijem in Gallagherjem minuli ponedeljek in torek v Vatikanu sta diplomata podpisala več skupnih izjav, med drugim o načrtovanem sodelovanju med Kazahstanskim univerzitetnim medicinskim centrom in rimsko otroško bolnišnico Bambino Gesu. V dokumentu je tudi navedeno, da bodo sklenjeni novi sporazumi o vizumih in dovoljenjih za bivanje. Tileuberdija je minuli ponedeljek v zasebno avdienco sprejel tudi papež Frančišek.

Leta 2001 je državo, ki meji na Kitajsko in Rusijo, obiskal papež Janez Pavel II.

Prva srednjeazijska država, ki je s Svetim sedežem sklenila uradni sporazum o medsebojnih odnosih

Kazahstan je bil leta 1998 prva srednjeazijska država, ki je s Svetim sedežem sklenila uradni sporazum o medsebojnih odnosih, podoben konkordatu. Leta 2001 je državo, ki meji na Kitajsko in Rusijo, obiskal papež Janez Pavel II. »Kongres svetovnih religij« v Kazahstanu prirejajo približno vsaka tri leta od leta 2003; skupno sedmo srečanje je načrtovano sredi letošnjega septembra.

V Kazahstanu v začetku junija pripravljajo referendum. Predlogi reforme med drugim omejujejo pristojnosti predsednika. Glavni razlog za reforme so nemiri v več kazahstanskih mestih v začetku letošnjega januarja: mirni protesti proti naraščajočim cenam energentov so se sprevrgli v nasilje.

O srečanju papeža in patriarha svet ugiba že od izbruha vojne v Ukrajini.

Srečanje med papežem in patriarhom Kirilom mogoče?

Septembrskega srečanja v Kazahstanu se bo udeležil tudi moskovski patriarh Kiril I., ki je povabilo na dogodek sprejel že novembra lani. O srečanju obeh cerkvenih voditeljev svet ugiba že od izbruha vojne v Ukrajini. Sprva je bilo rečeno, da bo do srečanja prišlo med papeževim obiskom v Libanonu sredi meseca junija, vendar bo Vatikan obisk zaradi papeževih težav s koleni prestavil.

Mediji: EU ne bo sankcionirala patriarha Kirila

Evropska unija pa po navedbah medijev moskovskega patriarha ne bo uvrstila na seznam sankcioniranih oseb, kljub njegovi javni podpori ruskemu napadu na Ukrajino. Med predlogi sankcij je bila zamrznitev njegovega premoženja in prepoved vstopa v države članice EU, ki pa jim je najostreje nasprotovala Madžarska.

Tamkajšnji premier Viktor Orban je že v začetku letošnjega maja dejal, kako njegova vlada »ne bo dopustila, da bi na seznam sankcioniranih oseb uvrstili vodilnega cerkvenega dostojanstvenika«.

Kupi v trgovini

Rožni venec s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh