Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarhat: metropolit Hilarion ni več »zunanji minister«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 06. 2022 / 08:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskovski patriarhat: metropolit Hilarion ni več »zunanji minister«
Metropolit Hilarion. FOTO: Vatican Media

Moskovski patriarhat: metropolit Hilarion ni več »zunanji minister«

Nepričakovane kadrovske spremembe v Ruski pravoslavni cerkvi: vodja urada za zunanje zadeve, 55-letni metropolit Hilarion, je bil odpoklican s tega položaja, nasledil pa ga bo 37-letni metropolit Antonij, ki je doslej vodil ruski pravoslavni eksarhat v Zahodni Evropi s sedežem v Parizu.

Urad za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, vodstveno delovno telo svetega sinoda, ki ga vodi patriarh Kiril I., je včeraj uradno objavil omenjene kadrovske spremembe.

Sveti sinod je Hilariona imenoval za novega metropolita škofije oz. eparhije Budimpešta in Madžarska.

Metropolit Hilarion je marca 2009 od Kirila, dva meseca po njegovi izvolitvi za patriarha, prevzel vodenje urada za zunanje zadeve, ki ima znotraj patriarhata zelo pomembno vlogo. V Ruski pravoslavni cerkvi je veljal za »številko dve« in je oblikoval njene odnose z drugimi Pravoslavnimi cerkvami ter ekumenski dialog s Katoliško cerkvijo in drugimi veroizpovedmi. Sveti sinod je Hilariona imenoval za novega metropolita škofije oz. eparhije Budimpešta in Madžarska.

Novi vodja urada za zunanje zadeve metropolit Antonij je bil nekoč osebni tajnik patriarha Kirila. Od leta 2004 velja za enega njegovih najtesnejših zaupnikov. Nadškof Antonij je bil od začetka leta 2018 do sredine leta 2019 tudi ruski pravoslavni škof v Avstriji.

Pomisleki o vojni že pred ruskim napadom na Ukrajino

Metropolit Hilarion je že pred začetkom ruske agresije na Ukrajino izrazil pomisleke o vojni kot metodi za reševanje sporov. Konec letošnjega januarja je v pogovoru za oddajo »Cerkev in svet« na ruski televiziji komentiral takratne razmere na rusko-ukrajinski meji.

Kot duhovnik in državljan je izrazil svojo zaskrbljenost nad napovedmi vojne med državama s strani Zahoda. Spomnil je, da vojna vedno pomeni milijone izgubljenih življenj, da ljudem vedno prinaša katastrofo. Poleg tega je izid vojne vedno nepredvidljiv.

Ali lahko predpostavljamo, da je Rusija iz prve svetovne vojne izšla kot zmagovalka?

»Ali lahko predpostavljamo, da je Rusija iz prve svetovne vojne izšla kot zmagovalka?« se je spraševal metropolit Hilarion. Vanjo je vstopila z velikim navdušenjem, z močnimi domoljubnimi čustvi, nihče pa si ni mogel predstavljati, da se bo čez tri leta sesula. Vse to so razlogi, zaradi katerih je metropolit prepričan, da vojna ni primerna metoda za reševanje nakopičenih političnih problemov. Ali se je že tu pokazala razpoka, ki je privedla do odstavitve metropolita Hilariona z vodilnega položaja v Ruski pravoslavni cerkvi?

Nalaganje
Nazaj na vrh