Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bartolomej I. moskovskega patriarha pozval k uporu Putinu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 05. 2022 / 15:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 20:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bartolomej I. moskovskega patriarha pozval k uporu Putinu
Bartolomej I. je pričakoval Kirilovo obsodbo ruske invazije na Ukrajino. FOTO: Vatican Media

Bartolomej I. moskovskega patriarha pozval k uporu Putinu

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. je izrazil nezadovoljstvo zaradi podpore pravoslavnega moskovskega patriarha Kirila I. ruski vojni proti Ukrajini.

V nedavnem pogovoru za grško televizijo ERT je častni voditelj svetovnega pravoslavja dejal, da je pričakoval Kirilovo obsodbo ruske invazije na Ukrajino, poroča avstrijski Kathpress. Ruski patriarh bi moral po njegovem mnenju »žrtvovati svoj prestol« in Vladimirju Putinu reči: »Gospod predsednik, ne morem se strinjati z vami. Odstopam s svojega položaja in odhajam.«

Povsem nepredstavljivo je, da Cerkev ne nasprotuje vojni.

Morda bi šel Kiril I. zaradi tega v zapor. Carigrajski patriarh je dejal, da ne ve, kaj bi predsednik Putin storil, če bi ruski cerkveni voditelj nasprotoval njegovim načrtom. Toda takšno držo bi drugi voditelji pravoslavnih Cerkva radi videli pri Kirilu I. Povsem nepredstavljivo je, da Cerkev ne nasprotuje vojni. Bartolomej je v pogovoru za medije še pojasnil, da ne ve, kako se moskovski patriarh lahko opravičuje pred lastno vestjo.

Kirilove izjave o ruski napadalni vojni, ki so povsem usklajene z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, že več tednov vzbujajo mednarodno ogorčenje. Patriarh je vojaško akcijo utemeljil kot »metafizični boj« dobrega proti zlu z Zahoda. Že več let govori o »ruskem svetu«, katerega del je po njegovih besedah tudi Ukrajina.

Metropolit Hilarion: odgovornost zgolj na strani politike

Vodja zunanjega urada moskovskega patriarhata, metropolit Hilarion, pa medtem še naprej zavrača vse kritike svojega stališča do ruske vojne v Ukrajini in morebitnega vpletanja v to vojno z ofenzivno podporo predsedniku Vladimirju Putinu. »Cerkev ne more prevzeti odgovornosti za politične odločitve in za delovanje vojske. Ima le orožje molitve,« je metropolit poudaril v pogovoru za avstrijsko televizijo.

Ko se je začela »vojaška operacija« v Ukrajini, kot jo je imenoval Hilarion, so navsezadnje v vseh ruskih pravoslavnih cerkvah »molili z blagoslovom patriarha za vnovično vzpostavitev miru«. Hilarion je obenem priznal, da sta zavračanje in odcepitev vedno več župnijskih občestev od moskovskega patriarhata »velika preizkušnja« za edinost Cerkve.

Naš svet se je spremenil v sod smodnika.

Glede različnega pogleda Vzhoda in Zahoda na vojno v Ukrajini je vodja moskovskega zunanjega ministrstva poudaril: »Zdaj obstajata dva informacijska prostora: v Rusiji slišimo eno različico dogodkov. Ljudje na Zahodu slišijo povsem drugačno različico.« Po mnenju metropolita Hilariona se morata obe strani poskušati sporazumeti, sicer se bo spor še poglobil in lahko preraste v globalni konflikt: »Kajti naš svet se je spremenil v sod smodnika.«

Nalaganje
Nazaj na vrh