Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija grozi BiH zaradi teženj po članstvu v Natu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 27. 05. 2022 / 15:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 15:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija grozi BiH zaradi teženj po članstvu v Natu
Rusija se vmešava v notranje zadeve BiH. FOTO: Wikipedia

Rusija grozi BiH zaradi teženj po članstvu v Natu

Rusko veleposlaništvo v Bosni in Hercegovini je včeraj poslalo opozorilo BiH, da težnje po včlanitvi v Nato pomenijo jasen »protiruski korak«, na katerega bo Moskva morala odgovoriti.

Na vmešavanje Rusije v notranje zadeve BiH je med obiskom v Sarajevu opozorila britanska zunanja ministrica Liz Truss, poroča STA. Z ruskega veleposlaništva so včeraj sporočili, da »včlanitev katere koli države v zvezo predstavlja absolutno podporo vojaškim in političnim ciljem Nata, torej protiruske korake, kar pomeni, da se delovanje vsake države članice v okviru zveze razume kot delovanje proti Rusiji«.

Po besedah predsednika tričlanskega predsedstva BiH Šefika Džaferovića bo država ne glede na ruske grožnje nadaljevala svojo pot proti članstvu v Natu in tem ne bo spraševala nikogar.

Rusko veleposlaništvo je izjavo posredovalo Radioteleviziji Republike srbske kot odgovor na vprašanje, kako komentirajo napoved predsednika tričlanskega predsedstva BiH Šefika Džaferovića, da bo država ne glede na ruske grožnje nadaljevala svojo pot proti članstvu v Natu. Po njegovih besedah BiH o tem ne bo spraševala nikogar.

Podporo BiH je med včerajšnjim uradnim obiskom v Sarajevu izrazila britanska zunanja ministrica Liz Truss, ki je napovedala, da bo Velika Britanija pomagala pri naporih za ohranitev miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in se postavila po robu vplivu Rusije na tem območju.

Liz Truss je napovedala poseben paket finančne pomoči Zahodnemu Balkanu v vrednosti 100 milijonov ameriških dolarjev do leta 2025.

Vodja britanske diplomacije je po sestanku z zunanjo ministrico BiH Bisero Turković napovedala tudi poseben paket finančne pomoči Zahodnemu Balkanu v vrednosti 100 milijonov ameriških dolarjev do leta 2025, katere sredstva bodo namenjena pomoči gospodarskemu napredku in s tem stabilnosti območja.

Trussova je opozorila tudi na nevarnost, ki jo prinaša vojna v Ukrajini. Po njenih besedah je jasno vidno rusko vmešavanje v notranje zadeve BiH. Kot je poudarila, brez dvoma obstaja nevarnost, da bi se spor v Ukrajini prelil na to območje, stanje pa dodatno zapletajo blokade znotraj BiH in odcepitveni načrti oblasti v Republiki srbski. Zato po mnenju Trussove BiH potrebuje odločno podporo prijateljev iz mednarodne skupnosti, vključno s podelitvijo statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji, oktobrske volitve v državi pa morajo izvesti po obstoječih pravilih.

Nalaganje
Nazaj na vrh