Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi sarajevski nadškof: mirno sožitje je naša dolžnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 02. 2022 / 11:56
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2022 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi sarajevski nadškof: mirno sožitje je naša dolžnost
Novi sarajevski nadškof Tom Vukšić. FOTO: Wikipedia

Novi sarajevski nadškof: mirno sožitje je naša dolžnost

Včerajšnji mednarodni dan človeškega bratstva je bil po mnenju novega nadškofa Sarajeva, Toma Vukšića, odlična priložnost za poziv k okrepitvi mirovnih prizadevanj v Bosni in Hercegovini.

Tudi leta po koncu vojne v državi obstaja še zelo veliko odprtih ran in nerešenih vprašanj, je 68-letni nadškof dejal v včerajšnjem pogovoru za spletni portal Vatican News. Toda mirno sožitje, bratstvo in strpnost so dolžnost vseh državljanov, je zatrdil cerkveni dostojanstvenik.

Mirno sožitje, bratstvo in strpnost so dolžnost vseh državljanov.

V deželi s tako pisano večnarodnostno sestavo prebivalstva mir seveda ni vedno preprosta stvar. Po Vukšićevih besedah je še vedno občutiti določeno krhkost. K temu je treba dodati, da migracije in notranje razselitve še naprej spreminjajo podobo Bosne in Hercegovine. Za Albanijo in Kosovom je Bosna tretja država v Evropi z večinsko muslimanskim prebivalstvom.

Včeraj smo obhajali mednarodni dan človeškega bratstva, ki so ga pred dvema letoma razglasili Združeni narodi, povod za njihovo odločitev pa je bil dokument o človeškem bratstvu, ki sta ga 4. februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayyeb.

Povod za razglasitev mednarodnega dneva človeškega bratstva je bil dokument o človeškem bratstvu, ki sta ga 4. februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayyeb.

Oba podpisnika dokumenta in ameriški predsednik Joe Biden so včeraj pozvali k še večjim prizadevanjem za dialog, mir in trajnostnost. »Vsi živimo pod istim nebom,« je v video sporočilu ob tej priložnosti dejal papež Frančišek, to pa je bilo tudi geslo včerajšnjega praznika.

Nalaganje
Nazaj na vrh