Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imenovan naslednik kardinala Puljića v sarajevski nadškofiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 01. 2020 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2020 / 15:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Imenovan naslednik kardinala Puljića v sarajevski nadškofiji

Imenovan naslednik kardinala Puljića v sarajevski nadškofiji

66-letni vojaški škof Vukšić bo do Puljićeve upokojitve soupravitelj nadškofije.

Foto: splet / Wikipedia

Papež Frančišek je dosedanjega vojaškega škofa v Bosni in Hercegovini, 66-letnega Toma Vukšića, imenoval za soupravitelja škofije v tamkajšnji prestolnici, so po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress včeraj sporočili iz Vatikana. Kot nadškof-soupravitelj bo Vukšić odslej pomagal pri vodenju škofije sarajevskemu nadškofu, 74-letnemu kardinalu Vinku Puljiću, po kardinalovi upokojitvi ob izpolnjeni starosti 75 let pa lahko računa na prevzem njegovega položaja.

Puljić, dvakratni predsednik narodne škofovske konference, vrhbosensko nadškofijo vodi od leta 1990. Z dopolnjenimi 75 leti ima pravico, da papeža prosi za upokojitev, ki pa je sveti oče vedno ne sprejme; posebej kardinali lahko pogosto računajo na daljšo »delovno dobo«.

Vukšića je papež Benedikt XVI. (2005-2013) leta 2011 imenoval za prvega vojaškega škofa v Bosni in Hercegovini. Pred tem je bil Vukšić, rojen leta 1954 v Studencih, od leta 2009 generalni vikar škofije Mostar-Duvno. Po prejemu mašniškega posvečenje in dveh letih v pastorali v mostarski stolnici je Vukšić leta 1984 v Rimu pridobil licencijat iz ekumenske teologije in cerkvenega prava. Leta 1991 je sledil zaključek doktorskega študija na Papeškem vzhodnem inštitutu. Pozneje je deloval kot predsednik Teološkega inštituta v Mostarju, kjer je predaval tudi ekumensko teologijo, in kot vicerektor bogoslovnega semenišča v Sarajevu.


Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh