Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drago Štoka o slovenskih tržaških odvetnikih

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 06. 2023 / 11:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drago Štoka o slovenskih tržaških odvetnikih
Tržaški odvetnik Drago Štoka s knjigo Za pravico in skupnost. Poslanstvo društva Pravnik v Trstu. FOTO: Ivo Žajdela

Drago Štoka o slovenskih tržaških odvetnikih

Tržaški odvetnik Drago Štoka (Kontovel, 1937) svojim desetim knjigam spominov, esejev in kratke leposlovne proze dodaja strokovno knjigo Za pravico in skupnost. Poslanstvo društva Pravnik v Trstu (založba Mladika), v katero pa se vpletajo tudi spominski utrinki in politična razmišljanja, ki jih zajema iz svojega dolgoletnega pravniškega in političnega dela.

Drago Štoka je 30 let opravljal odvetniški poklic v Trstu

Avtor je znan predvsem kot javni delavec, saj je bil pri narodnoobrambni zbirni stranki Slovenska skupnost med drugim deželni tajnik (1975–1983) in deželni svetovalec (1968–1988), pozneje pa predsednik krovne zveze Svet slovenskih organizacij (2005–2015), vendar je 30 let opravljal odvetniški poklic v Trstu ter bil tudi predsednik društva Pravnik, ki mu je posvetil to knjigo.

Knjiga Za pravico in skupnost so v prostorih Slovenske matice v Ljubljani predstavili Ivo Jevnikar, Drago Štoka, zgodovinarka Mateja Jeraj in odvetnik Andrej Razdrih. FOTO: Ivo Žajdela

Odvetniki, ki so se ob poklicu uveljavili kot pravi narodni vodniki

Leta 1914 je bila v Trstu ustanovljena podružnica društva Pravnik s sedežem v Ljubljani. Po prvi svetovni vojni je zaživela samostojno in začela izdajati revijo Pravni vestnik, vendar jo je fašistično preganjanje leta 1928 zatrlo. Tržaški pravniki so društvo obnovili leta 1950, sredi 80. let 20. stoletja pa je dejansko zamrlo.

V času obstoja je Pravnik opravil zelo pomembno delo, ki ga knjiga umešča v mednarodni okvir in spreminjajoče se politične razmere. V ospredju so tisti že preminuli odvetniki, ki so se ob poklicu uveljavili kot pravi narodni vodniki, politiki, gospodarstve­niki ali kulturniki. V obravnavanem obdobju med njimi ni bilo žensk. Zelo razvidna je nepopravljiva škoda, ki sta jo skupnosti zadala fašistični režim in odrekanje narodnostnih pravic.

Od leve: urednica Slovenske matice Ignacija Fridl, urednik Mladike Ivo Jevnikar, avtor knjige Drago Štoka, zgodovinarka Mateja Jeraj, odvetnik Andrej Razdrih. FOTO: Ivo Žajdela

Obravnava tudi nekatera pomembna poglavja primorske polpreteklosti

Avtor obravnava tudi nekatera posebno težka ali pomembna poglavja primorske polpreteklosti: požig Narodnega doma, fašistično preganjanje, oboroženi odpor, vlogo odvetnika in politika Ivana Marije Čoka, politično pot odvetnikov Franeta Tončiča (avtor je knjigo posvetil njemu, Tončič je društvo vodil 25 let) in Josipa Ferfolje, povojno aretacijo goriškega odvetnika Avgusta Sfiligoja, tržaški proces o Rižarni, boj za Svobodno tržaško ozemlje, nato za uresničevanje pravic iz mednarodnih pogodb in pa za pravičen zaščitni zakon.

Drago Štoka je v pripoved marsikje vpletel tudi osebne spomine in razmišljanja, tako da je nastala živa in aktualna pripoved.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh