Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evelina Umek – Potepanja od Barkovelj do Škednja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 11. 2022 / 09:27
Oznake: Knjiga
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2022 / 10:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evelina Umek – Potepanja od Barkovelj do Škednja
Knjigo Eveline Umek Po vodi, po suhem in počez so predstavili v prostorih Slovenske matice v Ljubljani 8. novembra 2022; od leve urednica pri SM Ignacija Fridl ter Bogomila Kravos, Evelina Umek in urednica knjige Nadia Roncelli. FOTO: Ivo Žajdela

Evelina Umek – Potepanja od Barkovelj do Škednja

Založba Mladika iz Trsta je izdala knjigo Eveline Umek za otroke in mladostnike »Po vodi, po suhem in počez. Potepanja od Barkovelj do Škednja«.

Knjiga je sestavljena iz štirih elementov: literarne zgodbe, kratkih dokumentarnih opisov znamenitosti, fotografij (fotograf Danilo Pahor) in ilustracij (Štefan Turk).

Knjigo je s fotografijami obogatil Danilo Pahor

Če so bralci del Eveline Umek pred leti dodobra spoznali Trst z nekaterimi knjižnimi osebami, ki so se sprehajali z baronom Žigo Zoisom (Sprehod z baronom, Mladika, 2000) in malo Malko z babico (Malka gre v Trst, Mladika, 2004), bodo od zdaj lahko s pomočjo Jakoba, Andreja in Jana spoznali še njegovo okolico.

Besedilo Eveline Umek je z ilustracijami popestril Štefan Turk, knjigo pa je s fotografijami obogatil Danilo Pahor, ki je delo tudi oblikoval v likovno celoto.

Bogomila Kravos, Evelina Umek in Nadia Roncelli. FOTO: Ivo Žajdela

Potepanje mladih prijateljev po tržaški okolici

Sledimo sproščenim potepanjem mladih prijateljev po tržaški okolici, s katerimi odkrijemo naravne in kulturne znamenitosti tega območja, ne le od Barkovelj do Škednja, kot piše v podnaslovu, ampak od izvira Timave in Devina, do Boljunca in Doline ter naravnega parka Glinščica.

Izvedeli bomo, kdo so bile lepe Vide, kdo je bil dinozaver Antonio, kaj je majenca.

Spoznali bomo tudi besedne umetnike s tega zahodnega roba slovenskega ozemlja ter zgodbe in legende, ki se v tem prostoru širijo.

Na zelo ilustrativno in oblikovno pester način ozemlje od Barkovelj do Štivana, vse do Doline, Boljunca in Škednja, kjer sta bila stoletja v stiku slovanski in romanski svet, zaživi v posebno mikavni novi luči.

Knjigo lahko beremo na več nivojih

Kot pravi urednica Nadia Roncelli, knjigo lahko beremo na več nivojih. Najprej je tu zgodba treh prej naštetih mladih oseb, ki se potepajo po tržaški pokrajini in katerim se pozneje pridružijo še Janova mlajša sestra Lara, nono in nona ter Janovi in Larini starši.

Avtorica je v posebnih okvirčkih opisala tudi kulturne in naravne znamenitosti krajev, kjer se izletniki ustavijo.

V okvirčkih so navedeni tudi literarni ustvarjalci, ki so v določenem kraju živeli ali o njem pisali, ter odlomki iz njihovih del.

Med avtorji, ki so opisani v knjigi, so na primer Dušan Jelinčič, ki je pisal o Beli dami devinski, Alojz Rebula in njegov roman Zeleno izgnanstvo, pa tudi Anton Aškerc in mogoče njegova manj znana pesem Dve sestri, v kateri je opisal sesljanski pečini.

Knjiga je razdeljena na tri dele. Najprej se otroci sprehodijo od Barkovelj do Štivana in spoznavajo tržaške obmorske kraje, nato se premikajo od Nabrežine do Bazovice, kjer spoznajo kraške znamenitosti, na koncu pa se odpravijo še od Repna do Brega.

Pisateljica Evelina Umek. FOTO: Ivo Žajdela

Urednikovala je na Televiziji Slovenija v Otroškem in mladinskem programu

Evelina Umek se je rodila v Trstu leta 1939. Maturirala je na klasičnem liceju v Trstu in diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na oddelku za slavistiko.

Po diplomi je nekaj mesecev delala na televiziji, pozneje je bila novinarka pri reviji Tovariš. Po rojstvu obeh otrok si je pridobila status svobodne umetnice.

Od leta 1976 do 1978 je poučevala slovenski jezik na osnovni šoli v Medvodah, nato je postala urednica pri založbi učil Sava, ki se je skoraj istočasno združila z založbo Univerzum.

Od leta 1980 do 1984 je bila direktorica te založbe, nato do 1988 urednica pri DZS. Pred upokojitvijo leta 1995 je urednikovala na Televiziji Slovenija v Otroškem in mladinskem programu, zadnja leta kot odgovorna urednica tega programa.

Urednica knjige Nadia Roncelli. FOTO: Ivo Žajdela

Napisala je številna dela za otroke in odrasle

Evelina Umek je napisala petnajst samostojnih del za otroke (z izobraževalno vsebino in vzgojnim poudarkom, približala jim je tudi tržaško okolje) in za odrasle (Mandrija in druge zgodbe, Frizerka in Hiša na Krasu, Po sledeh fate morgane). Za zbirko Mandrija je leta 2004 prejela tržaško nagrado vstajenje.

Pripravila je veliko televizijskih scenarijev, med drugim več kot sedemdeset za otroško oddajo Radovedni Taček, in več radijskih iger.

Po njenem delu Sprehod z baronom in drugimi imenitnimi Slovenci je RTV Slovenija posnela igrani dokumentarec.

Iz italijanščine je prevedla dela nekaj znanih italijanskih mladinskih pisateljev.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh