Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogovor o knjigi Leona Marca »Katedrale, male in velike«

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 19. 01. 2022 / 13:45
Oznake: Cerkev, Dogodek, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2022 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogovor o knjigi Leona Marca »Katedrale, male in velike«
Pogovor je uvedel Ivo Jevnikar (levo), desno sogovornika avtor knjige Leon Marc in dr. Roman Globokar. FOTO: Ivo Žajdela

Pogovor o knjigi Leona Marca »Katedrale, male in velike«

V torek, 18. januarja, je bil v galeriji Družina v Ljubljani pogovor ob romanu Leona Marca z naslovom »Katedrale, male in velike«, ki ga je izdala založba Mladika v Trstu.

Roman govori o sodobnih vprašanjih Cerkve v svetu in na Slovenskem.

Diplomat (veleposlanik na Češkem, Irskem, Nizozemskem, Portugalskem) in publicist Leon Marc je avtor dveh knjig, ki jih je izdala založba Družina: Dežela priložnosti (2013) in Izpraznjeni prazniki (2018).

Akterji romana so slovenski katoliški izobraženci

V romanu Katedrale, male in velike govori o sodobnih vprašanjih Cerkve v svetu in na Slovenskem.

Akterji so slovenski katoliški izobraženci, postavljeni v fiktivne vasi nekje na idrijsko-cerkljanskem.

Pripoved je vpeta v slovenstvo na obeh straneh meje in v širši svet: jezuit je deležen nenadnega visokega obiska v spovednici; v vatikanskih uradih razmišljajo o kandidatu za slovenskega kardinala, o ptujskem škofu; arhitekt Andrej Ličen dobi nalogo prenove Trga republike, a prelepo podeželje njemu in njegovi ženi Špeli ne zagotavlja miru srca; upokojeni diplomat piše politično-fantastični roman; trije duhovniki, ki se borijo s svojimi samotami in izzivi sedanjega časa.

Večno in univerzalno se prepleta s časnim, narodnim in osebnim, liki tega dogajanja pa vsak na svoj način hlepijo po skrivnosti in usmiljenju.

Leon Marc. FOTO: Ivo Žajdela

Roman odpira temeljne izzive za Cerkev in duhovnike

V pogovoru sta sodelovala dr. Roman Globokar in avtor romana Leon Marc. Dr. Globokar ugotavlja, da gre za duhovniški roman, kar je v današnji literaturi posebnost, saj ta tema ni v ospredju zanimanja. Kot da katoličani ne obstajamo. Smo pa največja manjšina.

Roman odpira številna vprašanja o vlogi Cerkve in duhovništva v našem prostoru. Aktualen je tudi za bogoslovno semenišče, saj se ukvarja z vizijo, kako pripraviti bogoslovce za duhovniško delo.

Po mnenju Globokarja odpira temeljne izzive za Cerkev in duhovnike.

Temeljni izziv, kako nagovoriti današnjega človeka

Leon Marc meni, da se je v romanu lotil občutljivih, težavnih in bolečih tem, s katerimi se sooča tudi Cerkev. Meni, da je o temah, ki jih obravnava, vredno razmišljati.

Razlog, zakaj je roman napisal, je bil notranja stiska, ko kot katoličan gleda, kako se iz generacije v generacijo slabi pomen Cerkve. Preveč je pokroviteljskega odnosa klerikov in premalo poslušanja.

Odpira nekaj moralnih vprašanj, na primer odnos duhovnikov do ločenih in ponovno poročenih.

Temeljni izziv mu je poiskati načine, kako nagovoriti današnjega človeka. Meni, da ima Cerkev veliko za povedati, da ima sporočilo za današnji čas, da prihaja trenutek za krščanstvo.

Predstavitev romana Leona Marca z naslovom »Katedrale, male in velike«. FOTO: Ivo Žajdela

Kaj ima Cerkev povedati tistim, ki niso njeni pripadniki

Knjigo je uvedel s papežem Frančiškom, ki je pokleknil in prosil za opravičilo.

Ker je Cerkev nepopolna in tudi grešna, se mora stalno izpovedovati.

V nemoči današnje Cerkve, duhovnikov in staršev pred problemi današnjega časa je potreben evangelij.

Poskuša odgovarjati na vprašanja, kako narediti evangelij rodoviten v našem okolju.

Vrniti se je treba k osnovam. Spremeniti je potrebno koncept pastorale. Ljudem, ki se ne prepoznajo v klasičnem nedeljniku, je treba ponuditi nekaj novega. Kaj ima Cerkev povedati tistim, ki niso njeni pripadniki?

Marc želi, da bi bili katoličani kvas v družbi. Zase je hvaležen Vinku Kobalu (prav danes mineva 94 let od njegovega rojstva) in njegovemu gibanju Pot v Stržišču, saj je tam zorel.

Glede današnjih razmer zaradi covida-19 meni, da je Cerkev ravnala modro, saj je aktivno sodelovala pri zaviranju pandemije. Izkazalo se je, da je krščanstvo sila razuma.

Kupi v trgovini

Izpraznjeni prazniki
Družbena vprašanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh