Zapri
Iskanje

Dragu Jančarju častni doktorat Univerze v Mariboru

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 09. 2021 / 06:54
Oznake: Kultura, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 07:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dragu Jančarju častni doktorat Univerze v Mariboru

Dragu Jančarju častni doktorat Univerze v Mariboru
Akademik Drago Jančar je prejel častni doktorat mariborske univerze. FOTO: Tatjana Splichal
Univerza v Mariboru (UM) je prejšnji teden akademiku Dragu Jančarju podelila naslov častni doktor za izjemne dosežke in zasluge pri razvoju in delovanju Filozofske fakultete UM in pri večanju njenega ugleda.

Naslov častni doktor je Univerza Jančarju podelila v torek, 21. septembra letos, na predlog Filozofske fakultete UM, ki ga je podpisala redna profesorica dr. Silvija Borovnik, in na podlagi sklepa Senata UM z dne 6. julija letos.

Primerjan s Cankarjevo umetniško veličino

Kot je dr. Borovnikova zapisala v utemeljitvi predloga, sodi pisatelj Drago Jančar, sodobni slovenski klasik, med najpomembnejše sodobne slovenske pisatelje: »Mnogi ga primerjajo z umetniško veličino Ivana Cankarja, saj enakovredno obvladuje vse prozne zvrsti – romanopisje, novelistiko, kratko prozo, esejistiko in dramatiko.«

11 romanov in številne nagrade

Ne le med najbolj cenjene in brane, Jančar sodi tudi med najbolj prevajanje slovenske pisatelje v tuje jezike, še piše v utemeljitvi. Doslej je napisal 11 romanov, zadnja med številnimi uglednimi domačimi ali tujimi literarnimi nagradami, ki jih je prejel, je lanska Avstrijska državna nagrada za evropsko književnost.

Nadvse počaščeni smo, da je pisatelj Drago Jančar sprejel častni doktorat Univerze v Mariboru – tudi kot poklon njegovega rojstnega mesta Maribor, ki je po njegovi zaslugi postalo literarni spomenik. (dr. Silvija Borovnik)

Poklon njegovega rojstnega mesta

»Nadvse počaščeni smo, da je pisatelj Drago Jančar sprejel častni doktorat Univerze v Mariboru – tudi kot poklon njegovega rojstnega mesta Maribor, ki je po njegovi zaslugi postalo literarni spomenik,« je še zapisala dr. Silvija Borovnik.

Dva dni pred premiero

Akademik Drago Jančar je častni doktor Univerze v Mariboru postal na slovesnosti ob 46. obletnici njene ustanovitve in hkrati le dva dni pred odmevno premiero priredbe njegovega romana To noč sem jo videl v SNG Drama Maribor.

Še Roger Watson in Rafiqul Gani

Častna doktorata sta sicer ob Jančarju prejela še eden globalno najprepoznavnejših strokovnjakov in raziskovalcev na področju zdravstvene nege prof. dr. Roger Watson in prof. dr. Rafiqul Gani za njegov prispevek pri razvoju in delovanju Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UM.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh