Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drevi odprtje razstave ob 50-letnici smrti slikarja in duhovnika Staneta Kregarja

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 28. 06. 2023 / 10:02
Oznake: Dogodek, Kultura, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drevi odprtje razstave ob 50-letnici smrti slikarja in duhovnika Staneta Kregarja
FOTO: M. M.

Drevi odprtje razstave ob 50-letnici smrti slikarja in duhovnika Staneta Kregarja

Nocoj bodo v Galeriji Družina odprli razstavo »Neznani Kregar«, ki je posvečena slikarju in duhovniku Stanetu Kregarju ob 50-letnici njegove smrti.

Slike na razstavi v Galeriji Družina kažejo lok čez celotno Kregarjevo umetniško ustvarjanje, od nadrealizma prek realizma in abstrakcije do nove figuralike. Slikarja in duhovnika Staneta Kregarja (1905-1973) bo predstavil kustos razstave dr. Andrej Doblehar, odprl pa jo bo ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

KAJ? Odprtje razstave »Neznani Kregar«. KDAJ? Sreda, 28. junij, ob 19. uri. KJE? Galerija Družina v Ljubljani, Krekov trg 1.

Ob tej priložnosti je Galerija Družina izdala posebno brošuro, v kateri sta v besedi in sliki predstavljena življenje in delo Staneta Kregarja, ki se je rodil 10. novembra 1905 v Zapužah pri Dravljah, življenjsko pot pa je sklenil 1. avgusta 1973. Kregar velja za vodilnega slovenskega cerkvenega slikarja sredine in tretje četrtine 20. stoletja. »Zasnova spominske razstave ob 50. obletnici smrti v Galeriji Družina temelji na izboru slik Staneta Kregarja, ki bodisi še nikoli niso bile razstavljene bodisi niso bile razstavljene že od velike retrospektivne razstave v Moderni galeriji v letih 1971-1972 ali pa v strokovni literaturi niso bile reproducirane v barvah,« je zapisal kustos razstave in avtor besedil v brošuri Andrej Doblehar.

FOTO: K. Z.

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore pa je v popotnici pred odprtjem razstave o Kregarju dejal, naj nas petdeseta obletnica njegove smrti »spodbudi, da bomo `v ugodnih in neugodnih okoliščinah´ v svetlobi, dobroti in lepoti sveta spoznavali lepoto in dobroto Stvarnika in se mu zahvaljevali. Hvala Bogu tudi za Staneta Kregarja in njegovo umetnost«.

Kupi v trgovini

Stane Kregar
Monografije
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh