Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drugače? Izključevalno?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 04. 2022 / 18:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2022 / 18:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drugače? Izključevalno?
Janez Janša in Dominika Švarc Pipan. FOTO: zajem zaslona

Drugače? Izključevalno?

V času mandata zdajšnje vlade, sploh pa med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici lanskega leta, so se mnogi tuji državniki najvišjega kova brez zadržkov rokovali z Janezom Janšo. Prejšnji konec tedna pa je ponujen stisk roke predsednika vlade naletel na zavrnitev. V Ivančni Gorici.

V okviru terenske kampanje pred državnozborskimi volitvami, ki bodo 24. aprila, je prvi mož SDS Janez Janša minulo soboto obiskal tržnici v Ivančni Gorici in Grosupljem in se srečal ter pogovoril z volivkami in volivci, pa tudi s političnimi sopotniki in tekmeci. Med drugim si je nekaj besed izmenjal s Petrom Gašperšičem (Povežimo Slovenijo), Francetom Omahnom (Naša dežela), Sašem Pajkom (LMŠ), Milošem Kosićem (SD). Z vsemi se je tudi rokoval, ne pa tudi z Dominiko Švarc Pipan, kandidatko Socialnih demokratov za poslanko v volilnem okraju Ljubljana Vič-Rudnik 2.

Roke v žepih namesto stiska rok

Podpredsednica SD je, z rokami v žepih, ponujen stisk roke (»Še konkurenco pozdravimo,« je ob tem dejal premier Janša) zavrnila. Pozneje je na družbenem omrežju zapisala, da je prvič v življenju odklonila stisk roke, češ da so »nad bontonom tudi druge vrednote, tiste, ki jih predsednik vlade uničuje z vsakim vdihom in izdihom.« Svoje dejanje je opravičevala tudi v zapisu na Facebooku, da je »odklonila stisk tiste roke, ki s figo v žepu ob ciničnem nasmešku samodržno tepta vse in vsakogar, ki se z njim ne strinja,« Janši pa očitala, da roke ni ponudil iskreno in z željo po sodelovanju.

Gesta, kakršnih je premier že vajen

Njena gesta, kakršnih je predsednik vlade že vajen od tistih, ki mu očitajo izključevanje, sami pa že vnaprej kategorično zavračajo kakršno koli sodelovanje z njim, in na katero so se v SDS odzvali z besedami »Očitno ekstremizem socialnih demokratov prihaja z vrha«, premier pa s kratkim zapisom »Dominika ne pozna bontona«, je – dva tedna pred volitvami – znova razklala slovensko javnost, večina je njeno ravnanje obsodila, podprli so jo zlasti v njeni stranki. »Glede na slabe izkušnje blatenja žensk in kolegic, groženj lažnih profilov, razumem Dominiko, ki je popolnoma upravičeno dejala: 'Razočarali ste me!',« je zapisala poslanka in predsednica Ženskega foruma SD Andreja Katič.

Odzivi

»Jaz, naivnež, pa sem na začetku njene kariere mislil, da bi bila Dominika Švarc Pipan morda lahko kaj bolj demokratična (normalna evropska socialdemokratska) smer v stranki SD, tako kot je bil nekoč Pahor … Ob takem ravnanju je lahko sram še marsikoga, tudi Pravno fakulteto, da lahko pride ven kaj takega ... Če bi v evropski S&D skupaj pogledali video s Kredarice in zdajšnje reagiranje podpredsednice, bi lahko spoznali njihov pravi odnos do predsednika vlade in stranko SD kar izključili iz svojih vrst,« je zapisal nekdanji poslanec Anton Tomažič.

'Pozdraviti je vljudno, odzdraviti pa dolžnost'

»Zato se SD kot edina dobro organizirana stranka levo od sredine ne bori za 30 % in za zmago, ampak za 10 %. Ker ima v vrhu stranke ljudi, ki so tudi intimno na ideološki liniji ekstremne populistične Levice in ne sodobne evropske socialdemokracije,« je komentiral profesor s FDV in politični analitik Miro Haček. Edvard Kadič, strokovnjak za govorico telesa in komunikacijo, pa: »'Pozdraviti je vljudno, odzdraviti pa dolžnost.' Izrek, namenjen nevzgojenim v pomoč, da bi prepoznali svoje omejitve in postali boljši. Upanje umira zadnje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh