Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drugi januar po novem delovni dan

Za vas piše:
D. O.
Objava: 02. 01. 2013 / 11:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Drugi januar po novem delovni dan

Letos prvič po 57 letih drugi dan novega leta ni več dela prost dan. Ostaja še 12 dela prostih dni, letos jih bo kar 11 med tednom.

Državni zbor je maja lani sprejel zakon o uravnoteženju javnih financ, s katerim je med drugim 2. januar postal navaden delovni dan. Dela prost dan je skupaj z 2. majem in 30. novembrom postal leta 1955. Vlada je pojasnila, da s paketom ukrepov vzpostavlja pogoje za rast in vzpostavitev dolgoročnega razvoja Slovenije: »Uravnoteženje javnih financ je nujno predvsem z vidika zagotavljanja stabilnega in vzdržnega domačega makroekonomskega okolja, pa tudi z vidika sprejetih zahtev na ravni EU.« Z delom 2. januarja tako prispevamo k večji produktivnosti države.

Letos kar 11 dela prostih dni med tednom

Sprva je predlog zakona predvideval tudi ukinitev 2. maja kot dela prostega dneva, a kasneje ni bil sprejet. V letu, ki je pred nami, tako ostaja 12 dela prostih dni, od tega jih bo letos kar 11 med tednom. Prvi bo že petek, 8. februarja, ko praznujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Velika noč bo letos v nedeljo, 31. marca, dela prost dan pa velikonočni ponedeljek, 1. aprila.

Dela prostih dni se ponavadi nihče ne brani, zato so odzivi na novi zakon različni, a če se ravnamo po pregovoru »kar delaš z dobro voljo, je lahko«, nam tudi drugi januar ne bo pokvaril običajnega zagona za delo.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh