Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drugi krog županskih volitev prinesel številna presenečenja

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 04. 12. 2022 / 19:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2022 / 21:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drugi krog županskih volitev prinesel številna presenečenja
FOTO: Tatjana Splichal

Drugi krog županskih volitev prinesel številna presenečenja

V 47 slovenskih občinah je danes potekal drugi krog županskih volitev. Tega zaznamujejo številni preobrati. Kljub skorajšnji zmagi v prvem krogu se tako v Celju po štiriindvajsetih letih županovanja poslavlja dosedanji župan Bojan Šrot.

Ob devetnajsti uri se je v malo manj kot četrtini slovenskih občin zaključil drugi krog županskih volitev. Po podatkih volilnih komisij je do 16. ure glasovalo 27,41 odstotka volilnih upravičencev. Najvišja udeležba je bila s 57,16 odstotka najvišja v občini Veržej, najnižja pa s 16,38 odstotka v občini Jesenice. S tem se podatki o volilni udeležbi razmeroma dobro ujemajo s tisto v prvem krogu.

Šokanten razplet v Celju

Drugi krog lokalnih volitev je s stališča medijev skoraj zagotovo najbolj zaznamoval razplet županskih volitev v Celju. Potem ko se je zdelo, da Bojana Šrota kljub nepričakovanemu izidu, ki je župansko bitko podaljšal v drugi krog (Šrot je prejel "le" 46,9 odstotka glasov), še vedno ne more premagati nihče, se je to naposled vendarle zgodilo. Po veliki večini vseh preštetih glasov namreč kaže, da je aktualni župan v drugem krogu zbral zgolj 42,2 odstotka glasov, njegov izzivalec Matija Kovač pa 57,8 odstotka glasov. Aktualni župan Šrot je tako že kmalu po osmi uri čestital novemu županu Kovaču.

V Mariboru brez sprememb

V Mariboru se je v letošnjem drugem krogu zgodilo že videno. Dosedanji župan Saša Arsenovič je v reprizi županskega dvoboja izpred štirih let še drugič premagal nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Po do sedaj preštetih glasovih je Arsenovič zbral 61 Kangler pa 39 odstotkov glasov volivcev.

Kljub porazu pa Kangler še ne napoveduje svoje politične upokojitve in podpornikom obljublja, da bo ostal še naprej politično aktiven.

Kdo so zmagovalci mestnih občin

Danes so sicer glasovali tudi v nekaterih drugih mestnih občinah. Po do sedaj znanih podatkih je tako v Krškem zmagal Janez Kerin, ki je tako uspešno nadoknadil svoj zaostanek iz prvega kroga. V Murski Soboti je 64,8 odstotka prepričljivo zmagal Damjan Anželj (SD).

V Kranju je v drugem krogu prepričljivo zmagal dosedanji župan Matjaž Rakovec (SD).

Izjemno zanimivo je bilo tudi v Novi Gorici, kjer je stari župan po dolgoletni tradiciji izgubil volitve. Novi župan bo tako izbranec Gibanja svoboda Samo Turel, ki je zbral 55,9 odstotka glasov.

Zanimivo tudi v preostalih občinah

Zanimivi izidi so bili zabeleženi tudi v nekaterih drugih občinah. V občini Brežice so tako vsaj za nekaj časa najbrž zaključili vidnejšo politično kariero donedavnega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Ta je namreč na volitvah prejel 47,4, njegov protikandidat Ivan Molan pa 52,6 odstotka glasov.

V Moravčah župan ostaja medijsko precej izpostavljeni Milan Balažic, v nasprotju z njim se iz županskega mesta poslavlja blejski župan Janez Fajfar.

Jasno je tudi, da Gašpar Gašpar Mišič ne bo postal župan Pirana, saj ga je premagal njegov protikandidat Andrej Korenika.

Do županske spremembe nepresenetljivo prihaja v sosednji Izoli, saj tudi tam dotedanji župani po tradiciji izgubljajo. Novi župan bo tako namesto Danila Markočiča postal Milan Bogatič.

Za konec pa še verjetno najmanj presenetljiv izid. V občini Brda je namreč z 58,3 odstotka glasov ponovno zmagal Franc Mužič, ki tako ostaja do sedaj edini dosedanji župan te zahodne slovenske občine.

Vse izide drugega kroga županskih volitev lahko preverite na spletni strani DVK.


Nalaganje
Nazaj na vrh