Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družba Marijinih sester že od 16. julija 1878

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 07. 2014 / 12:11
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družba Marijinih sester že od 16. julija 1878

Družba Marijinih sester že od 16. julija 1878

Namen redovnic je služiti ljudem, ki so potrebni pomoči. Njihovo vodilo je »Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi!«

Foto: Tamino Petelinšek

Marijine sestre so redovnice, katerih namen je služiti ljudem, ki so potrebni pomoči. Njihovo vodilo je "Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi!"  (Lk 1, 38). "Devica Marija je odkrila svoje mesto v zgodovini odrešenja. Po njenih besedah poslušnosti Bog postane človek," so zapisale na svoji spletni strani. 

Družba Marijinih sester se je oblikovala na naših tleh, in sicer v Ljubljani v zavetišču sv. Jožefa, kjer je zdaj tudi dijaški dom. Ustanoviteljica družbe je mati Leopoldina Brandis, ki je prav na praznik Karmelske Matere Božje, 16. julija 1878, prvim trem seestram podarila redovno obleko. Mati Leopoldina je bila usmiljenka, predstojnica Avstro-ogrske. Ob bolnikih, umirajočih in osamljenih ni ostala ravnodušna, temveč jim je želela pomagati. Zaslišala je božji klic nanj brez zadržkov odgovorila. Kmalu je ugotovila, da ne bo mogla ugoditi prošnjam vseh ljudi, zato je začela vzgajati dekleta, ki so se bila pripravljena predati in se z materinsko ljubeznijo posvetiti najbolj zapuščenim in bolnim v njihovih stanovanjih. Pravial družbe je zapisala v duhu sv. Vincencija Pavelskega, iz njih pa močno izžareva tudi marijanska duhovnost. Najprej so 48 let delovale kot družba Bolniških sester in se povečevale pod okriljem družbe Hčera krščanske ljubezni, 15. marca 1926 pa se je skupnost redovnic osamosvojila in se preimenovala v Družbo Marijinih sester čudodelne svetinje. Cerkev je novo Družbo potrdila leta 1940, leta 1977 pa je postala papeško pravna ustanova. Zdaj se deli na slovesnko in hrvaško provinco.

K. C.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh