Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina Čok iz Lonjerja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 01. 2020 / 13:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2020 / 10:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Družina Čok iz Lonjerja

Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček iz Trsta je izdal zbornik Županovi iz Lonjerja, o družini Čok.

Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček iz Trsta je izdal zbornik Županovi iz Lonjerja, o družini Čok.

V Lonjerju pri Trstu je bilo 26. junija 2004 slovesno odkritje plošče v spomin na tri brate, najbolj znane narodne delavce iz ugled­ne, velike domače rodbine Županovih. To so bili duhovnik Anton Čok (1878–1927), ravnatelj Andrej Čok (1884–1942) in politik Ivan Marija Čok (1886–1948).
Bili so lep primer različno usmerje­nih članov iste družine (liberalec Ivan Marija, krščanski socialec An­ton, narodnjak Andrej), ki pa so imeli isti cilj: dejansko priznanje dostojanstva vsakega človeka in zatirane slovenske narodne skupno­sti. Predstavljali so poleg tega tudi tri nekdanje in še vedno nezamen­ljive stebre pri ohranjanju in razvoju narodne manjšine: šolo in kulturno delo, Cerkev, narodnopolitično delo.

Izpolnili so obljubo

Ploščo je postavilo Društvo za negovanje domoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, ob tisti priložnosti pa je naš Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček pripravil manjši simpozij s predava­nji o vsakem izmed treh protagonistov lonjerskega slavja. Že takrat je bila izrečena napoved, da bi lahko referate objavili v kakem »be­lem priročniku« krožka. Zvezek, ki naj bi izšel leta 2005, je v nizu že dobil tekočo številko 41.

Vendar so nastopile težave, prehitele so ga objave novih priročnikov, nazadnje je založniško delo krožka začasno zastalo. Lani pa je ven­darle izšla 50., jubilejna knjiga niza Boj za narodne pravice in demo­kracijo. Povojno obnavljanje političnega življenja Slovencev v sedanjih mejah Italije. S knjigo Županovi iz Lonjerja, v kateri je gradivo obo­gateno in posodobljeno, so izpolnili obljubo.

Lonjer skozi stoletja

V prvem poglavju so predavanja Lide Debeljak Turk, Tomaža Simčiča in Gorazda Bajca o treh bratih Čokovih. V drugem poglavju je opis slovesnosti 26. junija 2004 v Lonjerju, objavljen je tudi slavnostni govor takratnega predsednika Društva TIGR Franja Batagelja. V tretjem poglavju sta objavljeni dve zanimivi razpravi o Lonjerju in Lonjercih. Gre za ponatis zapisa inž. Andreja Čoka Lonjer skozi stoletja iz leta 1975 in za izvirni prispevek domače kulturne delavke iz Lonjerja Ondine Pečar, Spomini in vtisi. Knjigo bogatijo dragocene fotografije, uredil pa jo je Ivo Jevnikar. Zbornik je izšel v sodelovanju z založbo Mladika iz Trsta.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh