Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina dr. Jožeta Pučnika bo po 15 letih prevzela državno odlikovanje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 12. 2022 / 17:05
Oznake: Politika, Predsednik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2022 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družina dr. Jožeta Pučnika bo po 15 letih prevzela državno odlikovanje
Dr. Jožeta Pučnika je leta 2006 posthumno odlikoval takratni predsednik dr. Janez Drnovšek. FOTO: arhiv Družine

Družina dr. Jožeta Pučnika bo po 15 letih prevzela državno odlikovanje

Slovenski predsednik v odhajanju Borut Pahor bo v ponedeljek vročil red za izredne zasluge, s katerim je junija 2006 takratni prvi mož države dr. Janez Drnovšek posthumno odlikoval enega od očetov slovenske države dr. Jožeta Pučnika.

Jožeta Pučnika (1932–2003) je leta 2006, ob 15-letnici slovenske samostojnosti, tedanji predsednik Janez Drnovšek posthumno odlikoval z redom za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije.

Pred dnevi že tudi ključni osamosvojitelji

Družina pokojnega dr. Pučnika doslej odlikovanja ni želela sprejeti, ob slovesu Boruta Pahorja s predsedniškega stolčka pa bo – kot že pred dnevi ključni osamosvojitelji, ki so sprejeli vrnjena odlikovanja, zlati častni znak svobode – odlikovanje vendarle prevzel Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika.

V Predsedniški palači tudi Pučnikova dvorana

Vročitev najvišjega državnega odlikovanja, reda za izredne zasluge, bo v ponedeljek, 19. decembra 2022, ob 15. uri na slovesnosti v Stekleni dvorani Predsedniške palače v Ljubljani. Odlikovanje je bilo od leta 2015 razstavljeno na častnem mestu v Predsedniški palači v dvorani, poimenovani ravno po dr. Pučniku.

Red za izredne zasluge

Red za izredne zasluge je najvišje državno odlikovanje, ki se podeljuje za izjemno delo in zasluge pri uresničevanju suverenosti, blaginje, ugleda in napredka Slovenije na kulturnem, gospodarskem, znanstvenem, socialnem in političnem področju.

Odločno vplival na razvoj parlamentarne demokracije

»Zasluge dr. Pučnika so širše kot le zasluge za osamosvojitev. S svojim političnim udejstvovanjem je odločno vplival na razvoj parlamentarne demokracije v Sloveniji, ki je bila podlaga za osamosvojitev. Veliko je prispeval k skupnim prizadevanjem za vzpostavitev demokracije in samostojne države in je osrednja osebnost slovenske politične pomladi,« so leta 2006 sporočili iz Drnovškovega urada.

Kupi v trgovini

Pučnik
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh