Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Družina je tovarna upanja za prihodnost«

Objava: 28. 09. 2015 / 11:59
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Družina je tovarna upanja za prihodnost«

Papež se je v Filadelfiji udeležil molitvenega mnenja z družinami.

Papež Frančišek se je minulo soboto zzvečer udeležil praznovanja družin in molitvenega bdenja. Dogodek v okviru osmega svetovnega srečanja družin so priredili v parku Benjamina Franklina v Filadelfiji, udeležile pa so se ga družine z vsega sveta. Bogat program je vseboval glasbene in plesne točke, odlomke iz Svetega pisma ter druga besedila na temo družine.



Med drugim je hčerka sv. Gianne Berette Molle, skupaj s sv. Janezom Pavlom II. zavetnice srečanja družin, prebrala materino pismo.

Program je bil prepleten tudi s pričevanji: mlad par, ki se bo poročil čez en mesec, ter starejša zakonca, ki sta pravkar obhajala 60. obletnico poroke, so spregovorili o svojih izkušnjah.

Po končanem programu je sveti oče zbrane spontano nagovoril. Izrazil jim je svojo hvaležnost za njihovo navzočnost, saj ta pričuje, da se »družina splača«. Poudaril je, da moramo skrbeti za družino in jo braniti, ker naša prihodnost stavi prav nanjo. Bog sam si je je želel, družba pa lahko napreduje in je močna le v primeru, če je zgrajena na temelju družine.

Papež Frančišek je nato omenil vprašanje, ki mu ga je nekoč postavil neki otrok: »Kaj je Bog delal, preden je ustvaril svet?« »Preden je ustvaril svet, je Bog ljubil, saj je Ljubezen,« je dečku odgovoril papež. Ta ljubezen je tako mogočna in neustavljiva, da je ustvarila svet. Svet je čudovito delo, najlepše delo pa je družina. In Bog je vse dal prav družini: »Vso ljubezen, ki jo ima Bog v sebi, vso lepoto, ki jo ima Bog v sebi, vso resnico, ki jo ima Bog v sebi, vse je izročil družini.« Družina je zares družina, kadar je sposobna odpreti roke in sprejeti vso to ljubezen. V srcu, odprtem za ljubezen, kakor je bilo srce družine Marije in Jožefa, je lepota. Družina ima tako »božansko državljanstvo«.

Človek v sebi sicer nosi nekakšno notranjo razdeljenost - papež je ob tem spomnil na prvi bratomor in vojne, - od nas pa je odvisno, kako se odločimo in katero pot izberemo. Bog nas ne zapusti, ker je njegova ljubezen tako zelo velika. Tudi po izdajstvu Adama in Eve še naprej spremlja človeštvo, podaril mu je celo svojega Sina. Tega ni poslal v palačo, temveč v družino.

Bog po papeževih besedah družino išče, rad potrka na njena vrata, da jo vidi zbrano skupaj, všeč mu je, ko vidi, da si družine želijo iskati tudi druge družine, saj tako nastaja družba dobrote, resnice in lepote. Družina je namreč utemeljena na ljubezni, lepoti in resnici. Četudi so v njej prisotne težave, prepiri in utrujenost, četudi lahko letijo krožniki, otroci, ki celo noč jokajo, četudi je vedno prisoten križ, je družina kakor »tovarna upanja, življenja in vstajenja«, saj jo hotel imeti Bog sam. Ljubezen premaga vsako težavo.

Na koncu je papež Frančišek spregovoril še nekaj besed o otrocih in starih starših. Narod, ki ne zna skrbeti zanje, izgubi prihodnost, saj ostane brez moči in brez spomina. Skrb za otroke in stare starše je znamenje ljubezni. Sveti oče je ponovil tudi nasvet zakoncem, naj dneva nikoli ne zaključijo s prepirom.

Tik pred papeževim nagovorom je legenda ameriškega soula, 73-letna Aretha Franklin, zapela himno »O nepričakovani dar«, eno izmed najbolj priljubljenih cerkvenih pesmi na svetu. Franklinova, ki je januarja 2009 zapela tudi ob inavguraciji predsednika Obame, pa se za razliko od večine sodelujočih umetnikov in družin po nastopu ni rokovala s Frančiškom, temveč je mimo pianista odplesala v zaodrje.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: RV / AFP

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh