Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina vstopa v 70. leto izhajanja [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 05. 2021 / 08:30
Oznake: 70 let Družine
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2021 / 22:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družina vstopa v 70. leto izhajanja [VIDEO]

Družina vstopa v 70. leto izhajanja [VIDEO]

Na novinarski konferenci so sodelovali Tone Rode, Boštjan Debevec in Manica Ferenc.

Na novinarski konferenci so predstavili načrte v jubilejnem letu Družine. FOTO: Tatjana Splichal



Slovenski katoliški tednik Družina bo v petek, 7. maja, zakorakal v 70. leto izhajanja. Njegove korenine segajo vse tja do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledal kot verski list tedanje Apostolske administrature za Goriško.

Od leta 1973 tednik

Dve desetletji pozneje, leta 1973, je Družina iz štirinajstdnevnika postala tednik in to ostala do danes. Še prej, med letoma 1956 in 1961, je zaradi političnih pritiskov izhajala le enkrat mesečno.


Govorci so se poenotili v globoki hvaležnosti bralcem in naročnikom. FOTO: Tatjana Splichal


Dnevnik za tri dni

Od leta 1998, ko je s 24 prešel na 32 strani, tednik v 52 številkah letno izhaja v barvah, ob posebnih priložnostih izide tudi izredna številka. Tako se je ob obisku svetega očeta Janeza Pavla II. leta 1996 Družina za tri dni preobrazila v dnevnik.

Naša družina in Slovenski čas

Družina ima tudi tedensko prilogo Naša družina, ki se osredinja predvsem na družinske teme, in mesečno prilogo Slovenski čas, ki pokriva družbene in kulturne tematike.


Tone Rode, Manica Ferenc in Boštjan Debevec so se ozrli tudi v prihodnost. FOTO: Tatjana Splichal


Zadnja prenova predlani

Zadnja večja sprememba tednika se je zgodila v začetku leta 2019, ko je Družina zasijala v prenovljeni podobi, ki je pripomogla k večji preglednosti in lažjemu branju, prav tako je bila osvežena vsebinsko.

Načrti v jubilejnem letu

Kako bo Družina obeležila začetek velikega jubileja, je bilo podrobneje pojasnjeno na današnji novinarski konferenci. Poglede na prehojeno pot in načrte v jubilejnem letu so javnosti predstavili direktor Tone Rode, odgovorni urednik Boštjan Debevec in vodja marketinga Manica Ferenc.



Tone Rode: 70 let življenja medija ni nekaj samoumevnega

»Za jubilejno leto imamo nekaj zelo zanimivih načrtov, obdaja pa nas globoka hvaležnost Bogu, vsem predhodnikom, kajti 70 let življenja medija v dveh političnih sistemih ni nekaj samoumevnega, in predvsem našim bralcem in dolgoletnim naročnikom. Njim gre zasluga, da nismo bili nikoli v finančno breme ustanoviteljem ali nikakršni javni inštituciji, pač pa smo samostojni medij, ki glasno, z veseljem in ponosom pove, da smo, smo bili in bomo še vnaprej slovenski katoliški tednik,« je poudaril direktor Tone Rode.


Direktor Tone Rode. FOTO: Tatjana Splichal


Boštjan Debevec: Občutki spoštovanja in hvaležnosti

»Prevevajo me občutki spoštovanja in hvaležnosti. Spoštovanja do ljudi, ki so ustvarjali vsebine, obliko in tehniko v časih, ko je bilo to res zahtevno. In hvaležnosti naročnikom, ki iz generacije v generacijo ostajajo zvesti Družini,« pa je izpostavil odgovorni urednik Boštjan Debevec in pojasnil, kako se jubilejni slogan 'Vedno s teboj' odraža v Družininih vsebinah: »Izhajamo iz življenja, kajti ni področja v življenju kristjana in tudi širše ljudi, ki jim je krščanstvo vsaj v etičnem smislu blizu, ki se ga ne bi dotaknili z našimi vsebinami.«


Odgovorni urednik Boštjan Debevec. FOTO: Tatjana Splichal


Manica Ferenc: Pomembna moč in vloga Družine v času osamosvajanja

»V splošni javnosti sta morda nekoliko prezrta velika in pomembna moč in vpliv Družine v času osamosvajanja, kajti takrat je bila naša naklada zelo visoka, blizu 100.000 izvodov. Takrat je to, da si imel naročeno Družino, pomenilo tudi nekakšen upor proti prejšnjemu režimu. Družina je s svojimi vsebinami, spodbujanjem civilne družbe in spremljanjem demokratičnega dogajanja kalila samozavest ljudi, da so se znali in upali odločiti za samostojnost,« pa je dodala Manica Ferenc.


Vodja marketinga Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Vstajenje
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh