Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinino darilo Zorku Simčiču za sto let [VIDEO]

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 19. 11. 2021 / 14:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2021 / 12:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinino darilo Zorku Simčiču za sto let [VIDEO]
Tone Rode in Manica Ferenc z Družine in jubilantova hči Ivana Aleksandra Simčič (v sredini). FOTO: Lojze Grčman

Družinino darilo Zorku Simčiču za sto let [VIDEO]

Ob današnji stoletnici pisatelja, akademika Zorka Simčiča čestitke z najboljšimi željami dežujejo od vsepovsod.

Pisateljevemu jubileju pa se je poklonila tudi Založba Družina s ponatisom romana »Trije muzikantje ali Povratek Lepe Vide«, ki ga je slavljenec leta 1989 (tedaj ga je izdalo založništvo Duhovnega življenja v Buenos Airesu) v prvi vrsti napisal za mladino. Avtor je v romanu na subtilen način uporabil simbol hrepenenja in ga zapečatil v vrhunsko literarno mojstrovino. Lepa Vida je arhetip hrepenenja, globoko usidran v slovensko dušo, ki ga Simčič prek alegorije poveže z usodo slovenstva v zdomstvu.


Tudi sicer je Zorko Simčič močno povezan z Založbo Družna, ki je leta 2001 izdala knjigo »Prepad kliče prepad« in dve leti pozneje roman o Slomšku »Človek za vse čase«, medtem ko so v knjigi »Ob žerjavici in ognju« (2007) zbrani intervjuji, predavanja, nagovori in članki Simčiča, vrsto let tudi rednega kolumnista tednika. Ob stoletnici smo jubilantu pripravljali praznovanje s 101. uprizoritvijo drame teharskega gledališča »Leta nič, en dan potem«, ki so jo pred skoraj dvema desetletjema prvič uprizorili ravno v prostorih Družine in si jo je na premieri ogledal tudi avtor, a je epidemija dogodek prestavila na pomlad.

V Družininem darilu je bil tudi prvi izvod ponatisa romana »Trije muzikantje ali Povratek Lepe Vide«, ki je pri Založbi Družina izšel ravno danes, ob Simčičevi stoletnici. FOTO: Lojze Grčman

Zdravstvene razmere so tudi onemogočile, da bi Družinin direktor Tone Rode in vodja marketinga Manica Ferenc stoletniku Zorku Simčiču osebno izročila darilo, v katerem so bili poleg treh izvodov nove številke tednika Družina, v kateri obširno pišemo o slavljencu, tudi prvi izvodi ponatisa romana »Trije muzikantje ali Povratek Lepe Vide«, ki je izšel ravno danes, ob Simčičevi stoletnici. Darilo je tako prevzela Zorkova mlajša hči Ivana Aleksandra Simčič. Dragi Zorko, Bog vas živi, vam kličemo na Družini!

Več fotografij v spodnji fotogaleriji Lojzeta Grčmana, tudi avtorja obeh videov. 

Nalaganje
Nazaj na vrh