Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinska medicina: zanimanja iz leta v leto več, a daleč pod potrebami

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 13. 05. 2022 / 06:10
Oznake: Vlada, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 06:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinska medicina: zanimanja iz leta v leto več, a daleč pod potrebami
Na 88 razpisanih mest v prvem letošnjem razpisu so prejeli 23 vlog. FOTO: Pexels

Družinska medicina: zanimanja iz leta v leto več, a daleč pod potrebami

Pomanjkanje družinskih zdravnikov ostaja akuten problem slovenskega zdravstva. Čeprav zanimanje za specializacijo za družinsko medicino zadnjih nekaj let raste, to še vedno ne zadošča za potrebe, ki se kažejo po zdravstvenih domovih.

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je objavila končno stanje prijav na prvi razpis specializacij zdravnikov 2022. Za vse specializacije skupaj je bilo razpisanih 286 mest, prejetih vlog pa je 203.

Zanimanje je sicer največje za specializacijo iz družinske medicine, a še zdaleč premajhno glede na potrebe, ki se kažejo po zdravstvenih domovih.

Skupaj je bilo namreč razpisanih 88 prostih mest, vlog so prejeli 23; 16 na nacionalni razpis in sedem na razpise posameznih zdravstvenih domov. Skupaj ostaja nezasedenih 65 mest. Razpis ostaja odprt, prijave sprejemajo do 9. junija.

Povečano zanimanje ni opazno

V primerjavi z lanskim prvim razpisom je bilo prijav več, lani so namreč prejeli dve vlogi manj. Pa tudi na letni ravni se zanimanje za specializacijo iz družinske medicine povečuje, so nam sporočili iz ZZS (podatki v tabeli). »Kaže se podoben vzorec kot pri prejšnjih razpisih – manj posameznikov se je prijavilo na zahtevne specializacije, prihaja pa tudi do nekaterih geografskih razlik,« so zapisali.

Število razpisanih mest in št. prejetih vlog za specializacijo iz družinske medicine. VIR: ZZS

Čeprav zanimanje za specializacijo iz družinske medicine zadnjih nekaj let raste, žal tega ni opaziti, ker je število prijav daleč od potreb. Lani je bilo na letni ravni namreč razpisanih kar 120 prostih mest, a so jih uspeli zasesti le slabo polovico. V zadnjih enajstih letih je bilo skupaj razpisanih 1060 mest, zapolnili so jih le dve tretjini.

Zagotoviti pogoje dele, ki bi mlade zadržali

ZZS sicer ves čas opozarja na potrebo po vzpostavitvi pogojev dela, ki bodo mlade obdržali ne samo v regiji, ampak tudi v tistih strokah, ki jih prebivalstvo potrebuje. »Obstoječi zdravniki lahko prispevajo k temu tako, da organizirajo delo na način, ki upošteva želje in potrebe mladih zdravnikov, ter z dobrim mentorstvom in dobrimi odnosi v kolektivih,« so zapisali pri ZZS.

Za možnost izbire med javnim in zasebnim

Ob tem je na mestu tudi vprašanje, kašna so pričakovanja zbornice od nastajajoče nove vlade ter prihodnjega ministra za zdravje glede reševanja pomanjkanja družinskih zdravnikov. Brez izbranega osebnega zdravnika je namreč 130 tisoč zavarovancev.

Med pričakovanji zdravniških organizacij za izboljšanje zdravstvenega sistema je tudi »možnost izbire zdravnika«, ali bo delal kot javni uslužbenec ali kot zdravnik zasebnik, navajajo pri ZZS.

Poudarjajo pa tudi potrebo po izločitvi zdravstva iz enotnega plačnega sistema. »Potreben je sprejem sistemskega zakona o plačah v zdravstvu ter posodabljanje standardov in normativov, ki dajo zdravniku dovolj časa za strokovno in pacientu prijazno obravnavno.« Kot navajajo, je to »osnova za ohranjanje zaposlenih, tudi vrhunskih strokovnjakov, znotraj javnega sistema.«

Nezapolnjene tudi kvote za specializacijo iz pediatrije

Manjše od potreb je tudi zanimanje za specializacijo iz pediatrije. Skupaj je bilo namreč razpisanih 20 prostih mest, vlog pa je prispelo le deset, in sicer šest na nacionalni razpis ter po ena vloga v zdravstvene domove Ajdovščina, Novo mesto, Šmarje pri Jelšah ter Trebnje. V SB Jesenice niso prijeli nobene vloge.

Glede na število prijav medtem ne bo težav z zapolnitvijo mest za specializacijo iz ginekologije in porodništva. Na enajst razpisanih mest, so namreč prijeli prejeli 19 vlog.

Nalaganje
Nazaj na vrh