Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinski DO RE MI na Europa cantat

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 09. 07. 2021 / 16:51
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinski DO RE MI na Europa cantat
Zaradi pandemije bo mednarodni zborovski festival Europa Cantat 2021 potekal v »hibridni« obliki – z dogodki na spletu in v živo. FOTO: Kreativna baza

Družinski DO RE MI na Europa cantat

Med 17. in 22. julijem bo Ljubljana gostila mednarodni zborovski festival Europa Cantat 2021. Zaradi pandemije bo potekal v »hibridni« obliki – z dogodki na spletu in v živo.

Izobraževalno jedro festivala bo v celoti izvedeno na spletni televiziji Europa Cantat, ki bo prosto dostopna na festivalski spletni strani, v živo pa bomo koncertom mednarodnih zvezd in vrhunskih domačih pevskih zasedb prisluhnili na Kongresnem trgu, Novem trgu, v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu. 

Festival se bo začel v soboto, 17. julija, ob 21. uri na Kongresnem trgu z glasbenim spektaklom v režiji Mateja Filipčiča. Na dogodku bodo zbrane med drugim nagovorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, minister za kulturo Vasko Simoniti, predsednik Evropske zborovske zveze Carlo Pavese in v. d. direktorica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Metka Šošterič. Dogodek, ki ga bo vodil Boštjan Romih, bo v neposrednem prenosu predvajala RTV Slovenija. 

Dnevi, ki so pred nami, bodo živahni, polni žive kulture, predvsem pa bo to posebno doživetje za vse udeležence in ljubitelje zborovskega petja. (Metka Šošterič)

Koncerti domačih in tujih zasedb na odličnih lokacijah v Ljubljani

Mednarodni festival, ki ga vsake tri leta gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Po besedah Metke Šošterič, v. d. direktorice JSKD, je pred nami pester in vsebinsko zelo bogat teden, ki prinaša največ, kar je v danih okoliščinah možno: zveneča imena glasbenih zasedb in predavateljev iz tujine ter odlične dogodke. 

Pred nami je pester in vsebinsko zelo bogat teden, ki prinaša največ, kar je v danih okoliščinah možno: zveneča imena glasbenih zasedb in predavateljev iz tujine ter odlične dogodke. FOTO: Kreativna baza

Mednarodni zborovski teden ne bo ponudil le dogodkov in izobraževanj, temveč bo omogočil tudi veliko druženja ter izmenjav mnenj in izkušenj glasbenih kolegov iz Slovenije in tujine. »Dnevi, ki so pred nami, bodo živahni, polni žive kulture, predvsem pa bo to posebno doživetje za vse udeležence in ljubitelje zborovskega petja,« je povedala Šoštaričeva. 

Družinski DO RE Mi

Organizacijo in izvedbo festivala je otežila pandemija, zaradi katere je vsak mednarodni dogodek – in Europa Cantat vključuje udeležence iz skoraj vse Evrope – svojevrsten dosežek. Programska vodja Europa Cantat 2021 Mihela Jagodic je poudarila, da bodo v živo izpeljali koncerte vabljenih domačih in tujih zasedb na odličnih lokacijah v središču Ljubljane, precej programa pa so preselili na splet. Del ga bo potekalo tudi v hibridni obliki – z izvedbo v živo pred občinstvom in na spletu. 

Snovalci programa so ga zastavili tako, da bodo predstavili posebne slovenske in tuje zborovske dosežke, med katerimi Mihela Jagodic izpostavlja koncert Družinski DO RE MI. Ta bo potekal v soboto, 17. julija, ob 18. uri (tri ure pred dogodkom odprtja festivala) na Novem trgu. Na njem se bodo predstavile slovenske zborovske družine, ki jih je izbrala posebna festivalska komisija; na spletni televiziji Europa Cantat pa si bo mogoče ogledati tudi posnetke petja družin iz drugih delov Evrope.

Programska vodja Europa Cantat 2021 Mihela Jagodic je poudarila, da bodo v živo izpeljali koncerte vabljenih domačih in tujih zasedb na odličnih lokacijah v središču Ljubljane, precej programa pa so preselili na splet. FOTO: Matej Maček/arhiv JSKD

Svetovne zborovske zvezde v Ljubljani

Ljubljano bo med festivalom obiskalo nekaj izjemnih glasbenih zasedb iz tujine, ki bodo predstavile različne glasbene sloge. Nastopili bodo britanska vokalna skupina Tenebrae, ki v mednarodnem zborovskem svetu velja za presežek, nemška zasedba Singer Pur, ki različne glasbene sloge poustvarja že 25 let, danska slogovno posebna a cappella pop skupina Postyr in vrhunski moški barbershop kvartet Ringmasters s Švedskega.


Dobro je vedeti

Kaj? Mednarodni zborovski festival Europa Cantat 2021.

Kdaj? Med 17. in 22. julijem 2021.

Kje? Na festivalski spletni strani na festivalski spletni strani in v živo na Kongresnem trgu, Novem trgu, v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu.

Kdo? Vokalna skupina Tenebrae (VB), Singer Pur (Nemčija), Postyr (Danska), Ringmasters (Švedska); Perpetuum Jazzile, Zbor Slovenske filharmonije, Dekliški pevski zbor sv. Stanislava, Komorni zbor KGBL, Komorni zbor Megaron.


Cikel, posvečen slovenskemu zborovskemu petju

Letošnji festival Europa Cantat posebno pozornost posveča bogati slovenski zborovski dejavnosti, ki je ena izmed najbolj množičnih oblik ljubiteljske kulture pri nas, domači profesionalni zbori pa dosegajo odmevne mednarodne uspehe. Odlični pevski zbori bodo v ciklu koncertov Prisluhni Sloveniji predstavili dela slovenskih skladateljev. Poleg tega bomo lahko prisluhnili popularni zasedbi Perpetuum Jazzile, Zboru Slovenske filharmonije, Dekliškemu pevskemu zboru sv. Stanislava, Komornemu zboru KGBL in Komornemu zboru Megaron.

Prisluhniti bo mogoče popularni zasedbi Perpetuum Jazzile, Zboru Slovenske filharmonije, Dekliškemu pevskemu zboru sv. Stanislava, Komornemu zboru KGBL in Komornemu zboru Megaron (na fotografiji). FOTO: Tatjana Splichal

V Ljubljani se bo v okviru projektov EuroChoir in združenih Nacionalnih mladinskih zborov srečalo tudi veliko mladih pevcev iz vse Evrope, ki bodo v festivalskih dneh skupaj živeli in vadili program, nato pa ga predstavili na zaključnih koncertih. Več o koncertnem programu lahko preberete na festivalski spletni strani.

Zborovska fotopromenada in spletna televizija

Med dogodkom bo delovala tudi spletna televizija Europa Cantat, na kateri bodo vsak dan med 8.45 in 17.30 predvajali bogat izobraževalni glasbeni program: pevske delavnice, intervjuji z zborovskimi strokovnjaki in studijski koncerti, tujemu občinstvu pa bodo v različnih prispevkih predstavljene lepote Slovenije.

Na Jakopičevem sprehajališču bo vse do 1. avgusta na ogled tudi razstava Zborovska fotopromenada, razstavljene so fotografije o zborovski glasbi, ki so prispele na fotonatečaj. Na ogled so tudi na festivalski spletni strani.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh