Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državna volilna komisija za elektronski volilni imenik

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 02. 2022 / 12:37
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 12:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državna volilna komisija za elektronski volilni imenik
Bo leta 2026 na voljo digitalni volilni imenik? FOTO: Tatjana Splichal

Državna volilna komisija za elektronski volilni imenik

Državna volilna komisija je na Službo Vlade RS za digitalno preobrazbo in notranje ministrstvo naslovila izhodišča za začetek projekta Elektronski volilni imenik. Z vzpostavitvijo elektronskega volilnega imenika bi se po prepričanju DVK racionaliziralo delo volilnih organov, obenem pa bi se povečala učinkovitost pri izvajanju volilnih opravil oziroma pri izvedbi glasovanja.

Obenem bi se po mnenju DVK zmanjšala možnost morebitnih napak, ki so posledica človeškega faktorja. To bi pripomoglo k še bolj doslednemu zagotavljanju spoštovanja načela enake volilne pravice, v skladu s katero ima vsak volivec en glas.

Nič več tiskanja volilnih imenikov

»Med prednostmi elektronskega volilnega imenika lahko izpostavimo tudi, da ne bi bilo več potrebno tiskanje volilnih imenikov. Vse oblike glasovanja bi se avtomatično zabeležile v elektronskem volilnem imeniku, volilno udeležbo pa bi lahko objavljali v realnem času na spletu »on-line« (v primeru elektronskega volilnega imenika in elektronske identifikacije je volilna udeležba znana ob registraciji volivca),« pojasnjuje DVK in dodaja, da bi bilo omogočeno avtomatično zbiranje statističnih podatkov po spolu in starosti, zaradi opreme volišč z računalniki pa bi se pojavila dodatna možnost nadgradnje isDVK, ki bi omogočala vnos izidov glasovanja (volitev ali referenduma) na volišču samem. Elektronski volilni imenik bi omogočal razmislek, da bi se za posamezne volitve lahko uvedel t. i. sistem omnia na vseh voliščih.

Vse oblike glasovanja bi se avtomatično zabeležile v elektronskem volilnem imeniku, volilno udeležbo pa bi lahko objavljali v realnem času na spletu »on-line«. (DVK)

Nič več podpisovanja v volilni imenik

Za uresničitev projekta Elektronski volilni imenik bi bilo treba razviti ustrezne informacijske rešitve. »Volilni imeniki se že sedaj pripravljajo iz evidence volilne pravice in iz centralnega registra prebivalstva, ki je elektronsko voden, zato bi bilo smiselno, da bi se nadgradil in informatiziral tudi volilni imenik, posledično pa bi se izognili tiskanju in podpisovanju volivcev v volilne imenike. Vsa volišča, tako tista v Republiki Sloveniji kot tudi tista v tujini, bi se digitalizirala,« je pojasnil direktor DVK Dušan Vučko.

Posledično bi se izognili tiskanju in podpisovanju volivcev v volilne imenike. (Dušan Vučko, direktor DVK)

Elektronski imenik leta 2026?

Za dosego največjega učinka uporabe elektronskega volilnega imenika bi bilo treba vsa volišča opremiti s prenosnimi računalniki. Po predlogu DVK bi se volivec na volišču identificiral z elektronsko osebno izkaznico, ki bi postala obvezen dokument za volivce. V ta namen bi bilo treba sprejeti ustrezno novelo Zakona o osebni izkaznici. »Omenjeni projekt je zaenkrat še v fazi osnutka in terja podrobno preučitev pristojnih institucij. Predlog Službe DVK je, da bi se elektronski volilni imenik vzpostavil do naslednjih rednih državnozborskih volitev v letu 2026.«

Nalaganje
Nazaj na vrh