Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z glasovalno pravico skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 02. 2022 / 06:57
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z glasovalno pravico skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev
Potem ko je predsednik države Borut Pahor prejšnji teden za zadnjo nedeljo v aprilu razpisal redne volitve za državni zbor, je bil 14. februar določen kot dan, s katerim začnejo teči roki za izvedbo volitev. FOTO: Tatjana Splichal

Z glasovalno pravico skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev

Danes začnejo teči roki za izvedbo parlamentarnih volitev, ki bodo v nedeljo, 24. aprila. Od danes naprej lahko politične stranke in volivci že predlagajo kandidate za poslance, kandidatne liste pa bodo lahko vlagali vse do 24. marca. Svoj glas bo lahko na volitvah oddalo nekaj manj kot 1,7 milijona volivcev.

Politične stranke tako od danes lahko določajo svoje kandidatne liste, volivci pa s podpisi izrazijo podporo posameznim listam. Svoj podpis morajo oddati na upravnih enotah, kjer bodo v ta namen na voljo posebne okenca, za obisk upravne enote pa se ni treba naročiti.

Kandidate lahko predlagajo stranke ali volivci

Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci. Kot poroča STA, politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti ob podpori najmanj treh poslancev ali če jo v posamezni volilni enoti podpre najmanj 100 volivcev. Skupina volivcev pa lahko vloži kandidatno listo, če jo v posamezni volilni enoti s podpisi podpre najmanj 1000 volivcev.

Vlaganje do 24. marca

V strankah in listah, ki želijo nastopiti v državnozborskih volitvah, lahko kandidatno listo vložijo najpozneje do 24. marca do polnoči, do 9. marca pa morajo organizatorji volilne kampanje odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo krili stroške volilne kampanje.

Parlamentarne volitve bodo 24. aprila, volilna kampanja pa se bo uradno začela 24. marca.

Pestro predvolilno dogajanje

Kot kaže, se bodo v volilni tekmi pomerile vse obstoječe parlamentarne stranke, v državni zbor pa se želijo prebiti tudi nekatere stare in nove stranke, gibanja ali zavezništva, ki v zadnjem tednu pospešeno iščejo svoj prostor na političnem prizorišču. Kako uspešni bodo, bomo torej izvedeli 24 aprila.

Skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev

Na dan razpisa rednih volitev v državni zbor je v Sloveniji 1.699.433 volilnih upravičencev. Največ volivcev je v volilni enoti 3 - Ljubljana Center, 219.888, najmanj pa v volilni enoti 7 – Maribor, 208.766V volilni enoti 9, kjer bodo izbirali pripadnika avtohtone italijanske narodne skupnosti je 2771 volilnih upravičencev, v volilni enoti 10, kjer bo svojega predstavnika volila madžarska narodna skupnost, pa je v volilnem imeniku po podatkih notranjega ministrstva 5563 volilnih upravičencev z volilno pravico državljana Republike Slovenije.

Nalaganje
Nazaj na vrh