Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Parlamentarne volitve bodo zadnjo nedeljo v aprilu [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 01. 2022 / 13:40
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2022 / 14:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Parlamentarne volitve bodo zadnjo nedeljo v aprilu [VIDEO]
Predsednik Pahor v pogovoru s člani Državne volilne komisije. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Parlamentarne volitve bodo zadnjo nedeljo v aprilu [VIDEO]

Predsednik države Borut Pahor je po današnjem pogovoru s člani Državne volilne komisije sporočil, da bodo parlamentarne volitve 24. aprila, za dan začetka volilnih opravil pa bo določil 14. februar.

Pahor se je že lani novembra v državnem zboru na ločenih pogovorih posvetoval o datumu razpisa parlamentarnih volitev. Z izjemo ene poslanske skupine so vse podprle njegov predlog, da je 24. april 2022 najboljša izbira. Odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor bo podpisal 9. februarja.


Pahor: Dovolj časa za prilagoditev postopkov in opravil

»Ker imamo še vedno opraviti z kovidnimi razmerami, sem se odločil danes povabiti na pogovor Državno volilno komisijo z namenom, da se dovolj zgodaj uradno seznani z dnevom izvedbe volitev ter ustrezno prilagodi vse postopke in opravila, tudi glede na kovidne razmere tako, da bodo imeli vsi volilni upravičenci možnost glasovanja, tako ali drugače,« je dejal Pahor in dodal, da ocenjuje, da ima Državna volilna komisija dovolj časa, da tudi v kovidnih razmerah pripravi, organizira in izvede volitve tako, da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma.

Borut Pahor: »Ocenjujem, da je tudi v teh kovidnih razmerah izbrani datum za izvedbo volitev 24. april 2022 najprimernejši datum.« FOTO: Daniel Novakovič/STA

Jelinčič za volitve 5. junija

Pahor je spomnil, da se v začetku novembra niso vse poslanske skupine strinjale z njegovo izbiro datuma volitev. »Tako takrat kot danes se je poslanec Jelinčič zavzel za izvedbo volitev 5. junija 2022. To je legitimno stališče, vendar je moja pristojnost in moja odgovornost, da se odločim in podpišem odlok.«

Volitve tudi drugod po Evropi

V zadnjih dveh letih je bilo v kovidnih razmerah v evropskih državah opravljenih več kot 40 volitev na lokalni, deželni in državni ravni, »pri čemer so našli različne načine za nemoten potek volitev. Mimogrede, na Portugalskem bodo na vrhu 5. vala konec tega meseca izvedli parlamentarne volitve,« je izpostavil predsednik države.


Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh