Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NSi gre na volitve s petimi ministri [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 01. 2022 / 17:45
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2022 / 18:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
NSi gre na volitve s petimi ministri [VIDEO]
Matej Tonin in Jože Podgoršek sta si podala roki. FOTO: NSi

NSi gre na volitve s petimi ministri [VIDEO]

Nova Slovenija (NSi) bo imela na kandidatnem seznamu za aprilske državnozborske volitve kar pet ministrov zdajšnje vlade Janeza Janše.

Že od novembrskega digitalnega kongresa stranke je jasno, da bo minister za obrambo mag. Matej Tonin kandidiral v prvi volilni enoti, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v drugi in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj v četrti.


Kandidiral bo tudi Andrijanič

Danes pa je Tonin, tudi predsednik stranke, potrdil, da bo za poslanca kandidiral tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, ki sicer ni član stranke (»Njegov primer kaže, da za NSi ni ključno članstvo, temveč kompetence kandidata in ali je pripravljen uresničevati naš program, zato so vrata NSi odprta strokovnjakom, ki si želijo, da pot Slovenije ni usmerjena nazaj v preteklost, temveč v prihodnost,« poudarja Tonin), ni pa še jasno, ali v Ljubljani ali v Novem mestu.

Podgoršek novinec na seznamu

Novinec na seznamu pa je tudi kmetijski minister dr. Jože Podgoršek, ki se je torej iz stranke DeSUS preselil v NSi (ni še njen član) in bo v svojem domačem okraju, torej v Vodicah in Medvodah, kandidiral za poslanca. Podgoršek je z NSi v preteklosti že sodeloval kot občinski svetnik v Vodicah in pri pomoči s strokovnimi nasveti, z vsebino, pripravo programa in sodelovanju v promocijskih videospotih v zadnji volilni kampanji leta 2018.

Odprta vrata strokovnjakov

NSi je po Toninovih besedah stranka, ki odpira vrata strokovnjakom in vsem ljudem, ki imajo radi Slovenijo in želijo souresničevati strankin program, »da bomo na slovenskih tleh končno utemeljili socialno-tržno gospodarstvo, vsem dostopno javno zdravstvo in prinesli več veselja do življenja; da se bomo veselili uspehov drug drugega in si pomagali; da bomo optimistični in bomo sproščeno živeli v Sloveniji,« je še poudaril Matej Tonin.

V Kmečki zvezi NSi veseli

V NSi Kmečka zveza povezuje in združuje člane, ki so kmetje ali se na različne načine ukvarjajo s kmetijstvom, njen predsednik Janez Beja, ki je tudi predsednik ministrovega posvetovalnega organa, sveta za območja z omejenimi dejavniki, je zelo vesel, da vrste NSi krepi kmetijski minister, ki se je v tem mandatu »zelo trudil, kar potrjujejo tudi rezultati, da je program NSi uresničeval tudi v praksi. To se kaže v sprejetju ukrepov, zakonov, ki so šli v podporo malim, srednjim, velikim in zlasti družinskim kmetijam.«

Otrok slovenske kmetije

Dr. Jože Podgoršek je bil povabila NSi za sodelovanje zelo vesel, tudi zato, ker je stranka s tem prepoznala trud, ki ga je kot minister v zadnjem času vlagal v razvoj slovenskega kmetijstva, v pripravo strateških in zakonodajnih aktov. »Vse življenje živim in delam za slovensko kmetijstvo, sem tudi otrok slovenske kmetije. Zato so mi prioritete in usmeritve stranke dobro poznane in jih v večji meri tudi živim. Zato je bila odločitev o sodelovanju s stranko dokaj enostavna, saj delimo večino pogledov.«


Ena od pomembnih strateških panog

Minister je z NSi pogosto sodeloval tudi pri zakonodajnih aktih in v 15-mesečnem mandatu udejanjil velik del prioritet, ki jih je stranka tudi na področju kmetijstva vnesla v koalicijsko pogodbo. »V tem obdobju smo zagotovili dodatna finančna sredstva s pomočjo vlade, ki razume, da je kmetijstvo ena od pomembnih strateških panog v Sloveniji,« je izpostavil Jože Podgoršek.

Razvoj podeželja in kmetijstva

Kot pravi, prihaja v stranko, ki daje slovenskemu političnemu prostoru ta hip tako potrebno stabilnost in predvidljivost, kar je bil tudi eden od ključnih dejavnikov pri odločitvi. »Ravno tako je pretehtala zaveza NSi, da se bo tudi v prihodnje zavzemala za razvoj podeželja in kmetijstva ter da je kmetijski resor eden ključnih za stranko,« je poudaril minister in dodal prepričanje, da so si s stranko v pogledih tako blizu, da lahko resnično pripomorejo k razvoju podeželja in nasploh Slovenije.

Simonovič in Horvat?

Matej Tonin na novinarski konferenci še ni želel potrditi drugih kadrovskih premikov v stranki, govori se namreč, da naj bi jo okrepil tudi dosedanji poslanec DeSUS Branko Simonovič (»Dajmo času čas, vse se bo kmalu razvedelo, drži pa, da mi vrata odpiramo in se ne zapiramo,« je poudaril Tonin), obenem ni želel komentirati vprašanja, ali bo vodja poslanske skupine Jožef Horvat še enkrat kandidiral za poslanca (»Odločil se je že, ko pa bo primeren čas, vam bo odločitev tudi sporočil.«).

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh