Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je novi minister brez listnice Mark Boris Andrijanič?

Janez Porenta
Za vas pišejo:
Janez Porenta, M.M.Š.
Objava: 13. 07. 2021 / 06:52
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2021 / 18:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je novi minister brez listnice Mark Boris Andrijanič?
Mark Boris Andrijanič je doslej vodil vladni Strateški svet za digitalizacijo. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Kdo je novi minister brez listnice Mark Boris Andrijanič?

Državni zbor je danes, v petek, 16. julija, potrdil Marka Borisa Andrijaniča za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo. Zanj je glasovalo 45 navzočih na seji, proti jih je bilo 44. Novi minister je takoj po glasovanju prisegel pred DZ in poslance tudi na kratko nagovoril.

Napovedal je, da bodo takoj zavihali rokave. Čaka jih veliko dela, časa pa ni veliko, kot je takoj po izvolitvi dejal v izjavi časnikarjem. Po oceni ministra za obrambo Mateja Tonina imenovanje novega ministra kaže, da ima vlada še vedno ustrezno podporo v Državnem zboru in lahko mirno nadaljuje z delom. Digitalizacija je po njegovem mnenju zagotovo ena od ključnih zadev, ki Slovenijo čakajo, če želi ujeti najrazvitejši svet.

Kot je Andrijanič dejal že v nagovoru poslancem takoj po prisegi, si bo prizadeval, da digitalizacija postane nacionalna prioriteta in projekt, ki združuje ne le celotne družbe, pač pa tudi celotno slovensko politiko. Njegova prednostna naloga bo uresničevanje 40 ukrepov, ki jih je pripravil strateški svet za digitalizacijo.

Andrijanič, ki je del ministrske ekipe NSi, se je v izjavi novinarjem v DZ zahvalil NSi za priložnost, da so ga sprejeli kot zunanjega strokovnjaka, in verjame, da bodo odlično sodelovali.

Digitalizacija mora postati nacionalna prioriteta in projekt, ki združuje ne le celotne družbe, pač pa tudi celotno slovensko politiko.

Od dijaka ŠKG do študenta prestižne Univerze Oxford

Preden je univerzitetni diplomirani pravnik Mark Boris Andrijanič diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti in nato po podiplomskem študiju iz mednarodnih odnosov na prestižni Univerzi Oxford pridobil naziv Master of Public Policy (MPP), je bil dijak in maturant Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu nad Ljubljano in nato prvi predsednik Alumni kluba ŠKG. Vodil je nestrankarsko mladinsko pobudo Mreža idej, katere namen je spodbujanje podjetništva in aktivnega državljanstva med mladimi, in Akademsko društvo Pravnik.

14. slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše poleg 14 ministrstev vključuje še Službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (Zvone Černač), Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu (Helena Jaklitsch) in po novem še Službo za digitalno preobrazbo (za ministra brez resorja predlagan Mark Boris Andrijanič).

Uber in Strateški svet za digitalizacijo

Za kratek čas je študentsko prakso opravljal v kabinetu predsednika države Sierra Leone, a je državo predčasno zapustil zaradi izbruha ebole. Od leta 2016 je bil zaposlen pri tehnološkem podjetju Uber, pri katerem je bil direktor za korporativne zadeve v Srednji in Vzhodni Evropi. Aprila letos je prevzel vodenje Strateškega sveta za digitalizacijo pri slovenski vladi, ki je pred slabim mesecem dni predstavil prvi paket ukrepov s 40 rešitvami za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva.

Vnuk »očeta« Krke Borisa Andrijaniča

Je najmlajši od petih vnukov znanega novomeškega gospodarstvenika in farmacevta Borisa Andrijaniča (1910–1993), »očeta« Krke, ki jo je kot direktor vodil med letoma 1954 in 1984. »Naši družini so po 2. svetovni vojni nacionalizirali lekarno, ded pa je ostal tam in čez nekaj let iz njenega laboratorija z veliko podjetnosti in inovativnosti postavil Krko. Nikoli ni želel, da bi se kdor koli od njegovih otrok zaposlil v Krki, da mu ne bi kdo očital nepotizma,« je kandidat za ministra pred časom povedal v pogovoru za Finance.

Moj ded ni nikoli želel, da bi se kdor koli od njegovih otrok zaposlil v Krki, da mu ne bi kdo očital nepotizma. (Mark Boris Andrijanič)

Med sopodpisniki javnih pisem razumnikov

Mark Boris Andrijanič je bil v preteklosti večkrat med sopodpisniki javnih pisem slovenskih razumnikov in intelektualcev iz precej različnih nazorskih krogov, nazadnje februarja lani pri »Pobudi za vključujočo in operativno koalicijo«, s katero so pozivali stranke, naj prekinejo politično krizo, ki jo je z odstopom zakuhal dotedanji predsednik vlade Marjan Šarec. Že leta 2015 pa je bil eden od 15 podpisnikov odprtega pisma Miru Cerarju in Janezu Janši s pozivom k oblikovanju velike koalicije, ki bi presegla »drobnjakarski pragmatizem in provincialno prepirljivost«.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh