Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada ustanovila svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 05. 2021 / 22:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 20:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada ustanovila svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo
Vladni svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo bo vodil dr. Igor Senčar. FOTO: Tatjana Splichal

Vlada ustanovila svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo

Kot predsednik ga bo vodil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Senčar.

Vlada je na včerajšnji 76. redni seji sprejela sklep o ustanovitvi in imenovanju vladnega sveta za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo, ki ga bo kot predsednik vodil dr. Igor Senčar, njegova namestnica pa bo dr. Katja Triller Vrtovec – oba sta državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade.

Kdo so še člani?

Člani sveta bodo še državni sekretarji dr. Vinko Gorenak (kabinet predsednika vlade), dr. Stanislav Raščan (ministrstvo za zunanje zadeve), mag. Cveto Uršič (ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), generalni tajnik Slovenske škofovske konference (SŠK) dr. Tadej Strehovec in pravni svetovalci SŠK dr. Andrej Naglič, dr. Sebastijan Valentan in dr. Matej Pavlič.

Dialog z organizacijami civilne družbe

Kot so pojasnili v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, sodi novonastali svet med vladne svete, namenjene vzpostavljanju dialoga z organizacijami civilne družbe in nevladnimi strokovnimi inštitucijami na posameznem področju.

Načelo o ločenosti države in verskih skupnosti ni ovira

Načelo o ločenosti države in verskih skupnosti državi ne preprečuje vzpostavitve pozitivnih razmerij, oblik sodelovanja in skupnih prizadevanj, kakršna ima v tem pogledu z drugimi civilnodružbenimi organizacijami, tudi z verskimi skupnosti, ki opravljajo tudi splošnokoristne dejavnosti.


Pred mesecem dni se je Janez Janša prvič sešel z delegacijo SŠK. FOTO: KPV


Pomembna družbena vloga

»Katoliška cerkev ima kot največja verska skupnost v državi pomembno vlogo v javnem življenju, saj z razvijanjem svojih kulturnih, vzgojnih, izobraževalnih, solidarnostnih, karitativnih in drugih dejavnosti s področja socialne države opravlja pomembno družbeno nalogo,« so še pojasnili v premierjevem kabinetu.

Predlogi rešitev in nadgrajevanje dialoga

Svet bo pristojen za zbiranje, evidentiranje in preučevanje odprtih vprašanj s Katoliško cerkvijo na državni in mednarodni ravni. Oblikoval bo predloge rešitev glede ugotovljenih odprtih vprašanj s Katoliško cerkvijo in si prizadeval za nadgrajevanje trajnega in odprtega dialoga s Katoliško cerkvijo.

Pred mesecem dni srečanje Janeza Janše s SŠK

Spomnimo: pred mesecem dni se je predsednik vlade Janez Janša prvič doslej srečal s celotno delegacijo SŠK na čelu z njenim predsednikom, ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom, s čimer je nadaljeval dialog, ki ga vzpostavlja z vsemi večjimi verskimi skupnostmi v Sloveniji.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh