Zapri
Iskanje

Državni zbor s soglasno podporo znižal DDV na energente

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 23. 08. 2022 / 19:35
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 21:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Državni zbor s soglasno podporo znižal DDV na energente

Državni zbor s soglasno podporo znižal DDV na energente
Ogrevanje bo, predvsem za revna gospodinjstva, to zimo resen finančni zalogaj. FOTO: Pixabay
Državni zbor je z 78 glasovi za in nobenim proti potrdil zakon, s katerim je za devet mesecev znižal stopnjo DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje z 22 na 9,5 odstotka.

Soglasna podpora zakonu ni bila presenečenje, saj so uvedbo podpirale vse poslanske skupine. Nižja stopnja DDV bo od prvega septembra tako veljala za gospodinjstva, podjetja in vse druge odjemalce.

Pred glasovanjem pa so poslanci koalicije zavrnili amandma stranke SDS, s katerim bi stopnjo DDV znižali še bolj, na zgolj 5 odstotkov. So pa ob tem sprejeli dopolnilo koalicije, po katerem mora vlada za ves čas veljave zakona zagotoviti tudi regulacijo cen energentov, za katere bo veljala nižja stopnja DDV. Ta trenutno velja zgolj za cene zemeljskega plina in električne energije. S tem želijo preprečiti, da bi se del znižanj prelil v trgovske marže.

Z omenjenim ukrepom naj bi se potrošniki v obdobju, ko je poraba energentov najvišja, znebili vsaj dela bremena, ki ga prinašajo podražitve.

Ukrep pa pomeni tudi, da bo imel državni proračun v obdobju devetih mesecev, ko bo veljal zakon, skupno za okoli 130 milijonov evrov manj prihodkov. Kot so med današnjo razpravo izpostavili poslanci, pa je pomanjkljivost ukrepa tudi v tem, da izpušča tiste, ki za ogrevanje uporabljajo kurilno olje. Za tega evropske direktive prepovedujejo tovrstno znižanje, zato so vlado pozvali, naj najde neko rešitev tudi za te, sedaj zapostavljene uporabnike.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close