Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsesplošne podražitve: Kaj bo prinesla jesen?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 23. 08. 2022 / 09:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsesplošne podražitve: Kaj bo prinesla jesen?
Še posebej so v stiski enostarševske družine ali tiste z več osnovnošolci. FOTO: A. R.

Vsesplošne podražitve: Kaj bo prinesla jesen?

V trgovinah se cene zvišujejo večkrat tedensko, tudi gostinci, obrtniki in podjetniki so cenike že večkrat prelepili. Najprej so se začeli dražiti energenti, elektrika, hrana, zdaj pa je vsesplošna draginja zajela praktično vse.

Pomanjkanje in stisko v veliki meri občutijo starši, ki imajo nemalokrat nizke prihodke ali negotovo zaposlitev, pogosto jih spremljajo tudi zdravstvene težave ali nesreče. »Število prošenj za pomoč se bo v prihodnosti zagotovo zelo povečalo, kar je naša velika skrb, saj so sredstva za tovrstno pomoč zelo omejena,« je povedala Mojca Kepic iz Slovenske Karitas.

Kaj pomenijo vsesplošne podražitve, ki smo jim priča, za ljudi, ki se že sicer obračajo k vam po pomoč?

Podražitve danes čutimo vsi, še posebno pa posamezniki in družine v stiski, ko za 20 evrov dobimo veliko manj osnovne hrane kot pred meseci. Na Karitas že sedaj pomagamo 90 tisoč osebam. Mnogi se soočajo s stisko, ko preštevajo denar za najnujnejše, hrano, plačilo položnic in zaradi tega se stiske mnogih povečujejo. Stisk je na žalost vse več. Velike podražitve so vidne že pri osnovni hrani, ki je nujna za preživetje in posamezniki v stiski morajo gledati na vsak evro. Povečujejo se tudi stroški za kurjavo, ki ga nekateri plačujejo preko celega leta. Velik je strah, kaj bo jeseni, ko bo potreben nakup kurjave.

FOTO: Andrej Gombac

Kdo predvsem prosi za denarno pomoč, so to družine, starostniki, mladi? Pri katerih skupinah se je povečalo število vlog za izredno denarno pomoč? 

Število prošenj, ki jih prejemamo, se povečuje tako pri družinah, starostnikih in mladih. Opažamo, da se povečujejo predvsem prošnje s strani posameznikov in družin, ki so zaposleni in prejemajo nizko plačilo za delo. Ravno ti niso upravičeni do dodatnih pomoči, ki jih nudi država. Tako se ti v teh časih srečujejo z veliko stisko in s pomočjo Karitas pri paketih s hrano je plačilo preostalih najnujnejših stroškov vsaj malo lažje.

FOTO: Tatjana Splichal

Koliko staršev/gospodinjstev pred začetkom šolskega leta običajno zaprosi za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin?  

Številka prosilcev za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin se je nekoliko povečala, saj jih na nas usmerjajo CSD-ji in šole. 

Tako kot preteklo leto se je letos po pomoč s šolskimi potrebščinami na Karitas obrnilo več kot 13 tisoč družin šoloobveznih otrok. 

FOTO: Tatjana Splichal 

Na kakšen način oziroma s katerimi akcijami pomagate socialno ogroženim družinam pri nakupu šolskih potrebščin?

Zbrane šolske potrebščine iz akcije Pokloni zvezek in sredstva iz dobrodelne akcije Otroci nas potrebujejo Karitas v teh dneh razdeljuje med družine s šoloobveznimi otroki. Neposredna pomoč je realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin, bonov oziroma naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. Starši imajo nemalokrat nizko plačo ali negotovo zaposlitev ter jih pogosto spremljajo zdravstvene težave in nesreče. Še posebej so v stiski enostarševske družine ali tiste z več osnovnošolci. Nakup šolskih potrebščin pred novim šolskim letom presega njihove zmožnosti. Nekateri starši pa so do junija za nakup uporabili bone, ki smo jih prejeli od države v času covida.

Ali že zaznavate povečano povpraševanje po pomoči pred letošnjo jesenjo? Kaj napoveduje jesen? 

Trenutno že prejemamo klice posameznikov in družin o stiskah, ki jih ljudje doživljajo pred kurilno sezono. Zavedajo se, da jih ob neplačevanju položnic pahne v še večje stroške. Nekateri navajajo, da so se stroški ogrevanja povečali za večkratnik. Število prosilcev narašča in glede na napoved draginje bo stisk med nami vse več.

FOTO: Tatjana Splichal 

V rednih akcijah v preteklih letih smo s kurjavo pomagali približno 1500 gospodinjstvom, v veliki meri je šlo za nakup kurilnega olja in drv. Seveda se bo število prošenj zagotovo zelo povečalo, kar je naša velika skrb, saj so sredstva za tovrstno pomoč zelo omejena.

Nekateri ljudje občutijo sram in strah, da bi zaprosili za pomoč, čeprav živijo v pomanjkanju. Kaj jim svetujete in kako lahko pridejo v stik z vami?

Mnogi ob klicu in prošnji po pomoči čutijo nelagodje. Skozi pogovor pa ugotovijo, da je bila odločitev, da so se obrnili po pomoč na Karitas prava. Neplačevanje položnic pahne v še večjo stisko in neobvladljive stroške. Družine v stiski se po pomoč lahko obrnejo na najbližjo Karitas v svojem kraju.

Vse informacije so na voljo na škofijskih Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti. Podatki na http://www.karitas.si/kontakt/ .  

Nalaganje
Nazaj na vrh