Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po energetskih morda tudi prehranski dodatki, cene pa pod vladnim nadzorom

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 12. 08. 2022 / 15:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2022 / 16:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po energetskih morda tudi prehranski dodatki, cene pa pod vladnim nadzorom
Izbrani izvajalec bo spremljal cene tako doma kot v tujini. FOTO: Pixabay

Po energetskih morda tudi prehranski dodatki, cene pa pod vladnim nadzorom

Predsednik vlade Robert Golob je ob današnjem ogledu SNG Drama napovedal nadaljevanje ukrepov na področju energetske in prehranske draginje. Ker so po njegovem mnenju podražitve na področju energetike neprimerno težji problem, se je vlada najprej odločila za ukrepe na tem področju. Na področju prehrane pa naj bi jeseni začela s t. i. mehko regulacijo cen.

Vlada naj bi naraščajoče cene nadzorovala s pomočjo skrbnega spremljanja cen osnovnih živil. To naj bi za vlado počelo ljubljansko podjetje April 8, ki je bilo v teh dneh izbrano na razpisu kmetijskega ministrstva.

"Kontinuirano bomo spremljali košarico, ki ne bo fiksna, ampak se bo tedensko ali na dva tedna spreminjala. Videli bomo časovno evolucijo spreminjanja cen izdelkov in primerjali cene istih izdelkov v sosednjih državah," je ob tem pojasnil premier Golob in izrazil upanje, da bodo učinki tovrstne "mehke regulacije" vidne že v septembru.

"Oktobra pa bomo vedeli, ali je treba na področju prehrane izvajate še kakšne bolj trde ukrepe z vidika regulacije ali bodo mehki zadostovali. To je naš načrt. Čas pa bo pokazal, ali smo ukrepe načrtovali pravilno ali ne," je še dodal premier.

Ukrepi naj bi zaustavili inflacijo

Ta pričakuje, da bo kombinacija ukrepov, ko je vlada najprej zamrznila cene energentov, nato pa začela spremljati še cene osnovnih živil, trgovskim podjetjem in industriji odvzela izgovor za dvig cen prehrambenih izdelkov. "Čez jesen in zimo se bo to poznalo na denarnicah," je prepričan Golob.

Po energetskih še draginjski dodatki?

Ob tem je spomnil, da je vlada za blaženje visokih cen energentov že uvedla energetski draginjski dodatek. Če bo potrebno, pa bo tudi prehranskega, je obljubil Golob.

Ta je v tem trenutku še v fazi načrtovanj, zato ni mogel povedati, kdo bo do njega upravičen, koliko bo znašal in kdaj bi lahko bil izplačan. Na vladi za zdaj predvidevajo, da bo do dodatka upravičenih približno 50.000 družin. Ob tem  naj bi vlada omogočila, da se za prejem dodatka prijavijo tudi tisti, ki jih trenutno ni v nobeni od evidenc, a bi si podporo zaslužili. Tem bi podporo lahko nakazali kasneje, decembra ali januarja prihodnje leto. V primeru, da bi se do sedaj sprejeti ukrepi izkazali za nezadostne, pa bi lahko po oktobru letos sprejeli tudi dodatne ukrepe, še zagotavlja premier Golob.

Kakšna bo korist vladnega nadzora cen?

“Najboljši sistem regulacije je vedno vidljivost, transparentnost,” je med drugim še poudaril Golob. Zato bo vlada s pomočjo spremljanja cen potrošnikom omogočila vpogled v tri elemente politike cen: "Časovno evolucijo, ali je kdo kasneje dvignil ceno katerega od izdelkov in kdo ga je dvignil. Drugo, primerjali bomo te izdelke v sosednjih državah in videli, ali se pri nas po časovnici gibljejo drugače kot v drugih državah. In tretjič, to ne bodo fiksni izdelki. Namenoma se bodo spreminjali, da bomo lahko naključno delali vzorce tudi tam, kjer jih trgovci mogoče ne bodo pričakovali. Vidljivost bomo poskušali vpeljati čim širše, čim globlje in se ne omejiti samo na Slovenijo."

Spletna stran, na kateri bomo potrošniki lahko videli navedene stvari, naj bi bila vzpostavljena najkasneje do 15. septembra. V košarico spremljanih izdelkov bodo vključeni izdelki iz 15 skupin osnovnih živil: pšenična bela moka, beli kruh in testenine, goveji in svinjski zrezki ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Cene se bo spremljalo za do 5 živil iz vsake skupine, torej skupno za največ 75 živil. V projekt pa bodo vključeni vsi največji slovenski trgovci.




Nalaganje
Nazaj na vrh