Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kljub poletnim razprodajam življenje ni cenejše. Letna inflacija dosegla 11 odstotkov

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 29. 07. 2022 / 10:58
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2022 / 12:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kljub poletnim razprodajam življenje ni cenejše. Letna inflacija dosegla 11 odstotkov
Življenje je za Evropejce vse dražje. FOTO: Pixabay

Kljub poletnim razprodajam življenje ni cenejše. Letna inflacija dosegla 11 odstotkov

Visoka inflacija, ki je Evropo prizadela ob začetku letošnjega leta, se še ne umirja. Letna rast cen je bila tako do letošnjega julija 11-odstotna, na mesečni ravni pa je inflacija dosegla en odstotek. K podražitvam je največ prispeval dvig cen naftnih derivatov, nekoliko znižale pa so jo poletne razprodaje.

Cene življenjskih potrebščin so se v zadnjem letu podražile že za enajst odstotkov. Cene blaga so se v povprečju dvignile za 14 %, cene storitev pa za 5,3 odstotka.

Največ, 2,1 odstotne točke, so k letni inflaciji prispevale podražitve naftnih derivatov. Bencin in dizelsko gorivo sta se tako letos podražila za kar 41 odstotkov. Le malenkost manj, kar 2-odstotni točki so k inflaciji prispevale višje cene hrane, ki se je v zadnjih 12 mesecih podražila za 13,5 %. Električna energija se je podražila za 30,4 % in letni indeks zvišala še za dodatne 1,1 odstotne točke. Izdelki in storitve iz skupine stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj so se podražili za 12 % ter inflacijo dvignili za 0,9 odstotne točke. 0,7 odstotne točke vpliva na inflacijo so imele podražitve avtomobilov (ti so dražji za 12,5 %). Za 0,5 odstotne točke je inflacijo dvignila tudi podražitev gostinskih storitev, ki so dražje za 9,2 % ter podražitev izdelkov in storitev za rekreacijo in kulturo (dvig za 4,8 %). Po 0,4 odstotne točke pa so k njej prispevale tudi višje cene zemeljskega in mestnega plina, ki sta se podražila za 58,9 %, dvig cen trdih goriv (ki so dražja za 49,2 %) ter toplotne energije (ta je dražja 43,3 %).

Tako lahko rečemo, da se je na letni ravni podražilo skoraj vse, kar se je lahko. Po oceni statističnega urada so edina izjema cene storitev mobilne telefonije. Te so se na letni ravni pocenile za 5,4 odstotka, kar je letno inflacijo ublažilo za 0,1  odstotne točke.

Visoka tudi mesečna inflacija

Julija smo v Sloveniji zabeležili 1-odstotno mesečno inflacijo. Tudi k njej so največ dodale podražitve naftnih derivatov, ki so jo dvignile za 0,5 odstotka. Podražili so se tudi počitniški paketi in storitve, povezane z osebnimi vozili, ter storitve v restavracijah in hotelih.

Visoko inflacijo so nekoliko ublažile poletne razprodaje oblačil in obutve. Njihove cene so bile 8,2 odstotka nižje kot prejšnji mesec. Za 0,1 odstotne točke so mesečno inflacijo znižale pocenitve sadja in zelenjave.

Slovenija z nadpovprečno inflacijo

Inflacija je v tem trenutku visoka v celotni Evropski uniji. Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v državah članicah Evropske monetarne unije junija 8,6-odstotna (mesec prej je ta znašala 8,1 %) in v državah članicah EU pa 9,6-odstotna (mesec prej je bila 8,8-odstotna). Letna stopnja inflacije je bila najnižja na Malti (6,1-odstotna), najvišja pa v Estoniji (22-odstotna). V Sloveniji smo po tej metodologiji julija zabeležili 10,8-odstotno inflacijo.

Kupi v trgovini

Sovraštvo do sveta
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh