Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada nad podražitve energentov tudi z znižanjem DDV

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 28. 07. 2022 / 12:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada nad podražitve energentov tudi z znižanjem DDV
FOTO: Pixabay

Vlada nad podražitve energentov tudi z znižanjem DDV

Potem ko je vlada že ob napovedih regulacije cen plina in električne energije napovedala, da bo ob tem znižala tudi stopnjo DDV, pa ta očitno ne bo ostala omejena le na ta dva energenta. Tako naj bi s prvim septembrom znižala tudi DDV tudi za lesno biomaso, kurilno olje in daljinsko ogrevanje.

Strah pred tem, da bi nam lahko pozimi primanjkovalo zemeljskega plina, je v višave pognal tudi cene preostalih energentov. Številni trgovci so se ob tem znašli v izjemno neugodni situaciji, saj je povpraševanje močno presegalo ponudbo, zaradi česar je nekaterim že začelo primanjkovati lesnih peletov in drv.

V dogajanje se bo, kot kaže že kmalu vmešala tudi vlada, ki bo nastalo draginjo skušala zaustaviti tudi z znižanjem višine DDV.

Nižja stopnja za vse energente

Vlada naj bi tako na današnji redni seji, njeni zadnji pred poletnimi počitnicami, sprejela sklep, s katerim bo čez zimo znižala DDV iz 22 na 9,5 odstotka za električno energijo, zemeljski plin, kurilno olje, lesno biomaso in daljinsko ogrevanje. Za dokončno uveljavitev tega sklepa pa bo državnemu zboru predlagala zakon o nujnih ukrepih na področju DDV-ja za omilitev dviga cen energije, ki bo na dnevnem redu vlade prav danes.

Ključni bodo individualni ukrepi

Kot je že pred časom pojasnil minister za delo družino in socialne zadeve Luka Mesec, naj bi bili sicer v prihodnjem ravnanju vlade ključni predvsem ukrepi za socialno najbolj ogrožene. To pa znižanje cen energentov in znižanje cen DDV prav gotovo ni, saj v enaki meri vpliva prav na vse deležnike. Sklepe o tem bi morala vlada sprejeti že na svoji redni seji prejšnji četrtek. Vendar pa se to za zdaj še ni zgodilo.

Vlada naj bi sicer za prvi krog tovrstnih izplačil že rezervirala devet milijonov evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh