Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovna akademija 2022/23 bo posvečena izzivom miru

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 12. 10. 2022 / 15:00
Oznake: Duhovnost, Teologija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duhovna akademija 2022/23 bo posvečena izzivom miru
FOTO: Pixabay

Duhovna akademija 2022/23 bo posvečena izzivom miru

Na Teološki fakulteti v Ljubljani bo tudi letos potekala Duhovna akademija, s katero želijo odraslim ponuditi dodatno oporo za vseživljenjsko duhovno rast, utemeljeno na krščanskem izročilu in duhovnosti. Rdeča nit programa Duhovne akademije v letu 2022/23 bo geslo »Izziv miru«.

Na akademiji bodo predavatelji skušali vsak s svojega znanstvenega in raziskovalnega področja, osvetliti in iskati rešitve za izziv miru v svetu, skupnostih in posamezniku. Pri tem bodo posebno pozornost posvetili svetopisemskemu pojmovanju miru (Bog vojne in Bog miru); pravični vojni in pravični obrambi; miru kot etičnemu imperativu; dialoškosti prve Cerkve kot uresničevanju miru (cerkveni očetje in mir); cerkvenemu bratstvu kot znamenju miru; družini kot oazi miru; dialoškemu poglabljanju poti k miru; teologiji ženskosti ni miru; vzgoji za mir; molitvi in meditaciji kot poti do notranjega miru ter pasijonskim igram kot klicu k miru.

Človekova življenjska pot je lahko konkretna pot, ki vodi od nemira k miru ali pa še k večjemu nemiru

Kot poudarjajo ustvarjalci, je človek ustvarjen za mir in da bi bil vir miru v svetu. Toda danes opažamo "da je mir porušen, ker je odstranjeno ravnovesje v človeku in njegovem razmerju do narave, izginja ravnovesje med narodi. Biti pravičen je znova v naši zavesti etični velelnik, ki zahteva spreobrnjenje ne samo v odnosu do drugega, ampak prav tako v odnosu do okolja. Kako razvijati družbeno ljubezen, biti blizu vsem ljudem, zlasti izključenim in ubogim, povezovati evangeljsko sporočilo in konkretno delovanje, kako pričevati za Božji usmiljeni pogled na človeštvo? V liberalnih krogih tako opevani izraz »strpnost« težko povežemo z dinamiko bibličnega izraza »shalom«, kjer mir ni le »izogibanje konfliktom v obliki življenja drug mimo drugega«, marveč ponazarja empatično in zavzeto oblikovanje sožitja v skupnosti, kjer nam je »drugi« enako pomemben kot sem jaz sam sebi."

Srečanja bodo ob četrtkih zvečer, na voljo bo tudi spletni prenos

Srečanja (prvo bo 13. oktobra) bodo potekala približno vsakih 14 dni, ob četrtkih, ob 18. uri, na Teološki fakulteti v Ljubljani. Predavali bodo dr. Jože Krašovec, dr. Anton Stres, dr. Miran Špelič, dr. Marjan Turnšek, dr. Edvard Kovač, dr. Igor Bahovec, dr. Christian Gostečnik, dr. Terezija Večko, dr. Metod Benedik, dr. Stanko Gerjolj in dr. Ivan Platovnjak. Ob minimalnem prispevku slušateljev (priporočen letni prispevek je 30 EUR) želi Teološka fakulteta lepoto in bogastvo krščanskega izročila in duhovnosti ponuditi širokemu krogu slušateljev.

Za vpisane, ki se srečanj ne bodo mogli udeležiti v živo, bo na voljo spletni prenos. Ob tem bo omogočeno, da bodo udeleženci v debati lahko sodelovali prek spletne klepetalnice.

Vpis v program duhovne akademije je na voljo na spletni strani Teološke fakultete.

Nalaganje
Nazaj na vrh