Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovnik s Titanika kmalu svetnik?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 04. 2015 / 09:06
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duhovnik s Titanika kmalu svetnik?

Duhovnik s Titanika kmalu svetnik?

Ko je Titanik leta 1912 potonil, je Thomas Byles ostal s potniki na ladji, z njimi molil in jih spovedoval.

Thomas Byles (1870-1912), katoliški duhovnik z znamenite ladje Titanik, ki je leta 1912 potonila na poti iz Velike Britanije v Ameriko, naj bi bil na pobudo svoje domačega angleškega župnijskega občestva razglašen za svetnika. »Upamo, da ljudje po vsem svetu molijo k njemu kot k priprošnjiku«, je po navedbah britanske medijske hiše BBC dejal Bylesov naslednik, župnik v Chipping Ongarju v britanski grofiji Essex, Graham Smith. Če bi se na njegovo priprošnjo zgodil čudež, bi lahko pričeli s postopkom za Bylesovo beatifikacijo.



Thomas Byles je leta 1912 potoval k svojemu bratu v New York. Med plovbo je s potniki drugega in tretjega razreda obhajal bogoslužja, tudi tistega jutra, ko je že prišlo do trka z ledeno goro. Ko se je ladja pričela potapljati, se je po navedbah preživelih dvakrat odpovedal vkrcanju na reševalni čoln, ampak je raje ostal pri potnikih na ladji, z njimi molil in jih spovedoval in naposled skupaj s 1.500 ljudmi 15. aprila 2015 tudi utonil. Papež Pij XI. (1922-1939) ga je kasneje označil za »mučenca Cerkve«.

Za beatifikacijo in kasneje kanonizacijo sta potrebna dokaza za dva čudeža, ki naj bi se zgodila na priprošnjo kandidata, ali pa priznanje kandidatovega mučeništva.

Vir: Kathpress / metro.co.uk
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh