Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovno-literarni večer pesnice Stanke Mihelič: Tam, kjer so Zvezde najlepše

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 02. 06. 2024 / 11:26
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2024 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duhovno-literarni večer pesnice Stanke Mihelič: Tam, kjer so Zvezde najlepše
Pesnica Stanka Mihelič s svojimi trinajstimi pesniškimi zbirkami. FOTO: Jožef Pavlič

Duhovno-literarni večer pesnice Stanke Mihelič: Tam, kjer so Zvezde najlepše

Prekrasno romarsko svetišče Marije Vnebovzete pri Novi Štifti na Dolenjskem je bila 1. junija proti večeru najlepša in najboljša možna izbira za predstavitev že trinajste pesniške zbirke Stanke Mihelič z naslovom Tam, kjer so Zvezde najlepše.

Najprej, ker se je pesnica s to knjigo zahvalila Bogu, da je »dvignil moj pogled v nebo, na Svoje Nebo nad Brinovim gričem, tja, kjer svetijo Zvezde najlepše«. 

Sodelujoči pri predstavitvi pesniške zbirke Stanke Mihelič Tam, kjer so zvezde najlepše. FOTO: Jožef Pavlič

S posebno željo pred podobo Vnebovzete: »Naj se naš pogled duše in srca dvigne k zlatim Svetim Zvezdam Marijine in Božje slave.« Kot se Stankin velikokrat od jutra do večera skozi okno njenega doma v Kotu pri Ribnici h cerkvi na Brinovem griču. V jutru na dan predstavitve pesniške zbirke se ji je pokazala v še posebej prelestni zlati meglici.

Pesnica Stanka Mihelič. FOTO: Jožef Pavlič

Lepoto Stankine upesnjene besede in duhovno veličino dogodka je že v pozdravni besedi številnim udeležencem predstavitve zbirke izrazil generalni minister Frančiškovega reda p. Marjan Čuden. Kako je ta večer »tu Slovenija najlepša, v tem prečudovitem stvarstvu, je to bolj molitveni dogodek kot literarni večer, molitveno-pesniško srečanje«. Pozneje je ponovil, kar je zapisal v uvodni besedi Stankine zbirke: »Pesniška zbirka Tam, kjer so Zvezde najlepše je en sam spev očaranosti nad Bogom. 

Pozdravni nagovor generalnega ministra Frančiškovega reda p. Marjana Čudna. FOTO: Jožef Pavlič

To očaranost še posebej potrebujemo v našem času, v katerem je, kot pravi papež Frančišek, Bog postal tujec v lastni hiši./…/Stankine slavilne pesmi so v meni prebudile hvalnico, podobno tisti, ki jo je zapel sv. Frančišek Asiški./…/Dragi bralci Stankinih pesmi, želim vam, da tudi v vas njena izpovedna duhovna poezija prebudi hvalnico Bogu Najvišjemu, tako da bo tudi vaše srce postalo prostor, kjer so Zvezde najlepše.«

Predstavitev pesniške zbirke je povezovala Mateja Trajbarič. FOTO: Jožef Pavlič

K temu je polno cerkev močno ganjenih pesničinih občudovalcev in občudovalk dvignilo recitiranje izbranih Stankinih pesmi s. Romane Kocjančič, Marjana Buniča, Stankine hčerke Katje Zakrajšek, petje noneta Vitra pod vodstvom zborovodkinje Bernarde Kogovšek, igranje na violinske citre Veronike Lavrič, nagovor sodražiškega podžupana Ernesta Pirnata in povezovalna beseda Mateje Trajbarič, v katero je strnila svetopisemske besede in izreke svetnikov ter znanih slovenskih in tujih modrecev iz pesniške zbirke.

Stankine pesmi je zelo občuteno recitirala tudi s. Romana Kocjančič. FOTO: Jožef Pavlič

Številne zbrane ljubitelje Stankinih pesmi je pozdravil tudi sodražiški podžupan Ernest Pirnat. FOTO: Jožef Pavlič

Na violinske citre je igrala Veronika Lavrič. FOTO: Jožef Pavlič

Pesnica Stanka Mihelič je sama prebrala tri svoje pesmi, med njimi osrednjo pesem zbirke Tam, kjer so zvezde najlepše. V zahvalni besedi zaslužnim za zbirko, posebej možu Darku in njunim petim otrokom (Darku, Mitju, Katji, Mariji in Antonu), oblikovalki knjige akademski slikarki Stanislavi Slugi Pudobski in vsem nastopajočim je bralcem njenih pesmi – posvetila jih je Kristusu Kralju vesoljstva – zaželela, naj »se v Letu molitve 2024 in priprave na jubilejno Sveto leto 2025« kot »romarji upanja« duhovno pripravijo na ta pomemben jubilej. 

Čestitka pesničine hčerke Katje Zakrajšek v imenu bratov in sester ter drugega najožjega sorodstva. FOTO: Jožef Pavlič


Stanka Mihelič z vnukoma Gabrijelom in Sofijo. FOTO: Jožef Pavlič

Oblikovalka knjige akademska slikarka Stanislava Sluga Pudobska. FOTO: Jožef Pavlič

Vse je še povabila k pogostitvi pod bližnjo večstoletno mogočno lipo.

Pel je nonet Vitra. FOTO: Jožef Pavlič

Nalaganje
Nazaj na vrh