Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tone Kuntner in Feri Lainšček na 3. Glaserjevem festivalu (FOTO)

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 20. 04. 2024 / 09:55
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2024 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tone Kuntner in Feri Lainšček na 3. Glaserjevem festivalu (FOTO)
Literarni večer s Tonetom Kuntnerjem in podelitvijo nagrad. FOTO: Anita Kirbiš

Tone Kuntner in Feri Lainšček na 3. Glaserjevem festivalu (FOTO)

Literarni večer s pesnikom slovenske domovinske in domoljubne poezije Tonetom Kuntnerjem in podelitev nagrad natečaja za najboljšo pesem o domovini Sloveniji v petek, 19. aprila 2024.

Letošnji 3. Glaserjev festival v Malečniku se je s svojimi dogodki prevesil v drugo polovico. Tretji dan festivalskega dogajanja je bil namenjen literatom. Dopoldan je potekalo srečanje osnovnošolcev OŠ Malečnik s pisateljem, pesnikom in Prešernovim nagrajencem za življenjsko delo Ferijem Lainščkom. 

V Glaserjevem salonu pa je potekal literarni večer s pesnikom slovenske domovinske in domoljubne poezije, gledališkim in filmskim igralcem Tonetom Kuntnerjem ter podelitvijo nagrad natečaja za najboljšo pesem o domovini Sloveniji, ki ga je vodila dr. Ignacija Fridl Jarc.

Literarni večer z dr. Ignacijo Fridl Jarc in Tonetom Kuntnerjem. FOTO: Anita Kirbiš

Literat in gledališki igralec Tone Kuntner je eden tistih, ki ceni domačo grudo, na kateri je preživel svoje otroštvo. V svojih pesmih se rad spominja bregač in rodne Marije Snežne, ki jo je že tolikokrat opisal. Je izjemen interpret svojih pesmi, pa tudi Zdravljice in Cankarjevih Nebes pod Triglavom, s katerimi tako rad izkazuje domoljubje. Kuntner, ki je leta 1968 diplomiral na igralski akademiji in bil član Mestnega gledališča ljubljanskega ter prejemnik Borštnikovega prstana, v življenju ni bil samo igralec. Že od srede 60. let piše pesmi, ki so izšle v več zbirkah, in tako bogati slovenski kulturni prostor, je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada. Leta 2014 je prejel zlatnik poezije za obsežen pesniški opus, za žlahtni prispevek slovenski literaturi in kulturi. In nekaj od tega je delil tudi z obiskovalci tega večera. Še posebej je posvaril mlade, da spoštujejo in gojijo ljubezen do lastne domovine Slovenije in slovenskega jezika, saj je to največ, kar se nam je lahko zgodilo.

Letos se spominjamo 150-letnice rojstva generala Rudolfa Maistra, ki je zaslužen, da je Maribor ostal slovenski. Praznujemo tudi 160 let, odkar je bila na pobudo mariborskih rodoljubov ustanovljena Slovenska matica, najstarejše slovensko znanstveno in kulturno društvo ter druga najstarejša slovenska založba, ki je v 19. stoletju povezala vse intelektualne in narodnobuditeljske sile, pomagala razvijati slovenski književni in znanstveni jezik, skrbela za izdajanje učbenikov in strokovne literature v slovenščini ter bila med pobudniki za ustanovitev slovenske univerze in akademije znanosti in umetnosti. Pomembna osebnost, ki je na slovenskem Štajerskem v 19. stoletju prebujala narodno zavest, je bil tudi Marko Glaser, ki je zapustil najglobljo sled v Malečniku, saj je tamkajšnjo župnijo vodil skoraj pol stoletja.

Nagovor župnijskega upravitelja dr. Sebastijana Valentana. FOTO: Anita Kirbiš

Kot poklon narodnozavednim Mariborčanom, ki so v svojem srcu nosili slovenstvo in željo po ohranjanju slovenske besede, sta Glaserjev salon z galerijo iz Malečnika in Slovenska matica razpisala natečaj za najboljšo pesem o domovini Sloveniji v treh kategorijah: za prvo, drugo in tretjo triado. Učenke in učenci mariborskih in okoliških osnovnih šol so v počastitev 150-letnice rojstva generala Rudolfa Maistra napisali šestdeset pesmi o svojem odnosu do krajev, ki jih slovenski živelj naseljuje že stoletja, do naše zgodovine in velikih slovenskih osebnosti, tudi do države, ki smo jo po stoletjih prizadevanj za samostojnost s ponosom ustanovili leta 1991.

Za vsako triado je strokovna žirija v sestavi akademik prof. dr. Milček Komelj, pesnik in igralec Tone Kuntner, župnijski upravitelj in predavatelj doc. dr. Sebastijan Valentan in urednica Slovenske matice ter predavateljica doc. dr. Ignacija Fridl Jarc, podelili tri nagrade. Mladim ustvarjalcem pa so bile slovesno podeljene knjižne nagrade v okviru festivalskega literarnega večera.

Mladi prejemnik nagrad literarnega natečaja. FOTO: Anita Kirbiš

Prejemniki nagrad so bili: 1. triada: 1. Filip Sodec, Moja domovina, 2. Eva Krajnc, Domovina Slovenija, 3. Lucija Kokec, Pesem za domovino – vsi trije iz OŠ Draga Kobala Maribor. 2. triada: 1. Hana Žvajker, Moja domovina – OŠ Malečnik, 2. Žiga Celcer, Domovina – OŠ Miklavž na Dravskem polju, 3. Lana Tulimirović, Moja domovina – OŠ Malečnik. 3. triada: 1. nagrada se ne podeli, 2. Rene Meglič, Moja domovina – OŠ Fram, 3. Ela Hočevar, Ena sama – OŠ Miklavž na Dravskem polju.

»Tone Kuntner je postal častni član Župnijske knjižnice Jurija Borešiča Malečnik. Izjemno smo ponosni, da imamo odslej še enega eminentnega člana knjižnice, ki bo uradno odprta 20. maja 2024. Na koncu literarnega večera nas je dr. Fridl Jarčeva presenetila s tem, da je naši župnijski knjižnici v imenu Slovenske matice poklonila 100 knjig,« je povedal župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan.

Tudi vikend bo še festivalsko obarvan; v soboto bo ekskurzija v mariborsko kadetnico z ogledom razstave o generalu Rudolfu Maistru, obiskom stolnice in samostana šolskih sester, v nedeljo pa bo spominska sveta maša za Marka Glaserja in položitev venca na njegovo grobnico pred romarsko cerkvijo Matere Božje na Gorci nad Malečnikom.

Nalaganje
Nazaj na vrh