Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začel se je 3. Glaserjev festival, ki je tokrat v znamenju ljubezni do domovine

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 18. 04. 2024 / 06:46
Oznake: Kultura, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.04.2024 / 07:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začel se je 3. Glaserjev festival, ki je tokrat v znamenju ljubezni do domovine
Odprtje razstave Amor patriae - Ljubezen do domovine v Glaserjevem salonu. FOTO: Anita Kirbiš

Začel se je 3. Glaserjev festival, ki je tokrat v znamenju ljubezni do domovine

Letošnji 3. Glaserjev festival, ki nosi ime po dolgoletnem malečniškemu župniku, pesniku in pisatelju Marku Glaserju, poteka od 17. do 21. aprila, pod geslom »Domovina. Dom. Sreča«. Častno pokroviteljstvo je prevzelo Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, festivalsko dogajanje pa se vključuje tudi v obeleževanje leta generala Rudolfa Maistra, ki ga je za leto 2024 razglasila vlada.

Prvi dan festivala, v sredo, 17. aprila, so začeli malečniški osnovnošolci z obiskom Pokrajinskega in Nadškofijskega arhiva Maribor z učno uro o generalu Maistru in predstavitvijo arhivskih dokumentov na to temo.

Odprtje razstave Ljubezen do domovine

Zvečer pa so v Glaserjevem salonu odprli izjemno in dobro obiskano razstavo Amor patriae – Ljubezen do domovine, ki sta jo pripravila Nadškofijski arhiv Maribor in Pokrajinski arhiv Maribor. Avtorja razstave sta mag. Lilijana Urlep in mag. Jure Maček, ki sta obiskovalce na odprtju popeljala skozi razstavo, nagovorila pa jih je tudi direktorica Pokrajinskega arhiva mag. Nina Gostenčnik. V kulturnem programu so sodelovali uporabniki VDC Polž Maribor in prebirali pesmi o domovini. Razstavo je svečano odprl župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan in se vsem zahvalil za sodelovanje.

Z leve: Jure Maček, Nina Gostenčnik, Lilijana Urlep in Sebastijan Valentan. FOTO: Anita Kirbiš

Spodbuda k premisleku o ljubezni do domovine

»Predstavljeni so arhivski dokumenti in reprodukcije, ki se večinoma nanašajo na Malečnik in Šempeterčane skozi zgodovino. Govorijo o ljubezni do domovine in domoljubju, ki so jo naši predniki skozi stoletja čutili in izražali do avstrijske, obeh jugoslovanskih in v zadnjem obdobju slovenske domovine. Kazala se je na različne načine, od proslav in manifestacij, pisanja in prebiranja domoljubnih pesmi, članstva v različnih domoljubnih organizacijah in društvih, sodelovanja v vojaških spopadih itd. Razstava želi pri obiskovalcih spodbuditi premislek o ljubezni do domovine v preteklem in prihodnjem času«, je povedala Urlepova, ki je za zaključek citirala nagovor malečniškega župnika Mateja Štrakla domačinom leta 1918:

'Bodite ponosni, da ste Šempeterčani, ki niste nikdar zatajili majke Slave, ki so pred vrati mariborskimi ostali vedno zavedni Slovenci! Ne enega Nemca ali nemškutarja nimamo! Zakaj tako? Ker smo bili zmeraj edini, ker ste zmiraj radi poslušali glas vaših duhovnikov, ki so vas vodili po tej poti. Tako ostanite! Ostanimo edini in nas ne bo premagal nikdo!'

Do konca festivala, do nedelje, 21. aprila, se bo zvrstil še niz zanimivih dogodkov, zato vabljeni v Malečnik.

Nalaganje
Nazaj na vrh