Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sklep šmarnične pobožnosti v Malečniku

Za vas piše:
Danica Knuplež
Objava: 03. 06. 2023 / 05:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2023 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sklep šmarnične pobožnosti v Malečniku
Pri zaključni sveti maši se je zbralo veliko šmarničarjev. FOTO: Župnija Malečnik

Sklep šmarnične pobožnosti v Malečniku

Šmarnična pobožnost ima v župniji Sv. Petra v Malečniku pri Mariboru dolgo zgodovino, saj jo je že davnega 1854. leta spodbujal takratni župnik in častni kanonik Marko Glaser, ki je v tem kraju zapustil neizbrisne sledi v duhovnem, kulturnem in gospodarskem življenju.

Pozneje je v času službovanja župnika Alojzija Žalarja najden podatek o še zgodnejših šmarničnih pobožnostih v tej župniji. Že leta 1838 so se ljudje zbirali v zgodnjih jutranjih urah k čaščenju majniške Marije. Iz tega lahko vidimo, kako močno je bilo zaupanje v Marijino priprošnjo in se je ohranilo vse do danes.

Slovesen zaključek šmarnic je popestrila 'pojoča' družina Mlinarič iz Maribora z ubranim petjem Marijinih pesmi.

Prav zato so mesec maj, ko še posebej častimo nebeško mater Marijo, zelo slovesno zaključili tudi šmarničarji naše župnije. Ves mesec so birmanci in prvoobhajanci v spremstvu staršev pridno obiskovali šmarnice in zbrano prisluhnili šmarničnim zgodbam o Svetem pismu. Sodelovali so z branjem beril, prošenj in uvodov, s čimer so obogatili svete maše.

Slovesen zaključek šmarnic je popestrila 'pojoča' družina Mlinarič iz Maribora z ubranim petjem Marijinih pesmi ob spremljavi Damijanove kitare. Čudoviti glasovi mame Kristine, očeta Damijana ter deklic Klare in Ane so pravi balzam za ušesa.

Pri zaključni sveti maši se je zbralo veliko otrok. Prinesli so sestavljanke z Marijino podobo, za katero so delčke zbirali ves mesec maj. Najbolj zvesti so bili še posebej nagrajeni, saj jih je g. župnik dr. Sebastijan Valentan pogostil s sladkimi lučkami.

Kupi v trgovini

Zdrava, Marija!
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh